Moscova a luat o pauza in relatiile cu Chisinaul, titreaza cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta. In urma intalnirii de la Soci dintre presedintele moldovean Vladimir Voronin si presedintele rus Dmitri Medvedev, a devenit mai clar ca oricand ca Rusia nu mai este atat de deschisa in fata Chisinaului, chiar daca puterea comunistilor si a liderului lor este pe cale sa fie rasturnata.

In ciuda faptului ca nu au fost facute publice continutul si rezultatele discutiei dintre cei doi lideri, putem concluziona: Rusia nu va mai calca pe aceeasi grebla, scriu jurnalistii rusi. Motivul racirii relatiilor ar fi, potrivit presei de la Moscova, rezultatul slab obtinut de partidul comunistilor din Republica Moldova la alegerile parlamentare din aprilie si revoltele masive de la Chisinau.

O replica dura din partea Moscovei, care ii intoarce lui Vladimir Voronin cuvintele. In urma cu mai putin de o saptamana, presedintele moldovean declara, la postul public de televiziune: “Nu ne dorim organizarea alegerilor parlamentare anticipate! Vom face tot posibilul ca sa nu calcam pe aceleasi greble ca si dupa alegerile anterioare!”, scrie Unimedia.

Un scrutin cu discutii neoficiale pe toate fronturile, de la Rusia, SUA si pana la Romania, continua Nezavisimaia Gazeta, precizand ca pe 28 august in fruntea parlamentului din Republica Moldova ar putea veni un nou presedinte. Un post care, "fara sa ne indoim, putem spune ca nu va fi ocupat de un comunist", incheie cotidianul rus, citat de Unimedia.

Vizita lui Vladimir Voronin in Rusia survine chiar inaintea convocarii noului parlament si, cel mai important, inaintea alegerii noului presedinte. Pe 28 august se va convoca Parlamentul nou-ales in urma scrutinului de la 29 iulie. La prima sedinta a Parlamentului vor fi alese structurile de conducere ale Legislativului, dupa care deputatii vor vota noul presedinte al Republicii Moldova.