Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, se intalneste vineri cu liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev. Anuntul apare pe site-ul oficial al presedintiei moldovene, care precizeaza ca intrevederea va avea loc in orasul Soci, la resedinta de vara a presedintelui rus. Este a treia intalnire din acest an a presedintelui moldovean cu omologul sau rus, subliniaza Unimedia.

O vizita care survine chiar inaintea convocarii noului parlament si, cel mai important, inaintea alegerii noului presedinte. La fel ca si celelalte intrevederi cu presedintele rus, si de aceasta data Voronin pleaca in Rusia intr-un moment dificil pentru Partidul Comunistilor pe care il conduce. Pe 28 august se va convoca Parlamentul nou-ales in urma scrutinului de la 29 iulie. La prima sedinta a Parlamentului vor fi alese structurile de conducere ale Legislativului, dupa care deputatii vor vota noul presedinte al Republicii Moldova. Iar problemele aici incep pentru Vladimir Voronin.

Pentru alegerea unui nou sef al statului, este nevoie de votul a 61 din cei 101 deputati. Patru partide de opozitie pro-occidentale (Partidul Liberal, Partidul Liberal Democratic, Partidul Democrat si Alianta Moldova Noastra) au format coalitia "Alianta pentru Integrarea Europeana”, care le ofera suficiente mandate in Parlament pentru a forma noul guvern de la Chisinau. Mai exact, opozitia liberala detine in prezent 53 de mandate, care ii permit sa aleaga singura conducerea Parlamentului si sa formeze Guvernul, insa nu si sa impuna noul presedinte.

Negocierile politice se desfasoara in ritm alert la Chisinau, iar presa de peste Prut scrie ca Partidul Comunistilor nu ar exclude nici varianta sustinerii propunerii avansate de coalitia „Alianta pentru Integrare Europeana” pentru functia de sef al statului, urmand ca situatia sa se clarifice dupa ce vor fi stabilite „conditiile de negocieri”. Asta in conditiile in care liderii PLDM, PL, PDM si AMN au anuntat in nenumarate randuri ca nu vor accepta nicio negociere cu PCRM, ci vor avea doar discutii.