Ion Sturza a demisionat din functia de director-adjunct al grupului Rompetrol, urmand ca de la 1 septembrie sa isi incheie activitatea. Este vorba despre fostul premier moldovean din perioada 1999-2000, despre care in ultima vreme au circulat tot mai multe zvonuri privitoare la o posibila candidatura la presedintia Republicii Moldova.

Presa de la Chisinau: Ion Sturza poate fi viitorul presedinte al Republicii Moldova

Presa de la Chisinau a scris in ultima vreme, citand declaratiile unor lideri ai opozitiei, ca Ion Sturza este in discutii cu coalitia democratica de guvernare constituita dupa alegerile parlamentare din 29 iulie pentru a veni in fruntea statului, pentru a-i urma lui Vladimir Voronin.

Supozitiile au fost alimentate si de intalnirea din urma cu trei zile dintre fostul premier si presedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat. O intalnire care a survenit la numai cateva zile dupa ce Filat a declarat public ca Sturza are toate calitatile pentru un sef de stat.

Dinu Patriciu, citat de Infotag: Slabe sanse ca Ion Sturza sa candideze la presedintie

Ion Sturza si Dinu Patriciu sunt vechi parteneri de afaceri, fostul premier moldovean fiind cel care s-a ocupat de tranzactia prin care KazMunayGaz a cumparat 75% dintre actiunile companiei Rompetrol Group. Agentia de stiri Infotag scria joi, citand surse din apropierea lui Dinu Patriciu, ca miliardarul afacerist roman considera prea putin probabila posiblitatea ca partenerul sau de afaceri Ion Sturza sa vrea sa candideze la functia de presedinte al Moldovei.

"In prezent, el a incheiat contracte de miliarde de euro, a stabilit contacte, acorduri si relatii in intreaga lume, iar ruperea acestora nu este dorita nici de holding, nici de Sturza”, au declarat sursele citate agentiei moldovene de presa. Mai mult, jurnalistii de la Chisinau scriu ca Sturza "nici nu mai este romanticul anilor '90 din secolul XX, ci a devenit un om de afaceri destul de prosper de talie internationala".

Ion Sturza: Nu ma intereseaza implicarea in politica moldoveneasca. Ma voi axa pe proiecte personale cu Dinu Patriciu

Pe de alta parte, Ion Sturza a declarat pentru NewsIn ca nu este interesat de politica moldoveneasca si ca planurile sale au o alta directie. "Am dezmintit cred de vreo 30 de ori pana acum acest zvon si am spus ca nu ma intereseaza implicarea in politica moldoveneasca", a subliniat Ion Sturza pentru agentia de presa citata.

Demisia fostului premier moldovean din functia de director-adjunct nu inseamna, insa, si retragerea din grupul petrolier. Ion Sturza ramane actionar in companie si se va ocupa in continuare de gestionarea de proiecte. "Asa a fost intelegerea noastra cu partenerii din Kazahstan la momentul vanzarii pachetului majoritar de actiuni – ca voi ramane sa gestionez afacerile companiei pentru perioada de tranzitie de doi ani. Aceasta perioada se va incheia la 1 septembrie si noul proprietar urmeaza sa-si instaleze acum propria conducere".

"In ceea ce ma priveste, ma voi axa pe viitor pe mai multe proiecte personale, inclusiv in cadrul grupului si in comun cu Dinu Patriciu. Diferenta va consta doar in faptul ca nu voi mai face parte din echipa operationala a Rompetrol", a declarat Ion Sturza pentru NewsIn.