Cu 100.000 de prezente, romanii alcatuiesc pe departe comunitatea de imigranti cea mai numeroasa din capitala Italiei. Confirmarea soseste odata cu prezentarea volumului “Observatorul Roman cu privire la imigratie”, ajuns la a cincea editie si prezentat miercuri la Roma.

Cifrele se refera la numarul de romani inscrisi in registrele primariei Romei si oraselor limitrofe, la 31 decembrie 2007. Astfel, la acea data, 92.258 de concetateni locuiau cu acte in regula in capitala Italiei, ceea ce inseamna 28,7%, adica aproape o treime din totalul strainilor inregistrati. Romanii sunt urmati, la mare distanta, de filipinezi (25.888 prezente) si polonezi (18.151).

Volumul statistic prezentat mai evidentiaza si ritmul masiv de crestere al numarului de romani, favorizat si de deschiderea pietei muncii dupa aderarea la UE. Astfel, in 2007, romanii au luat cu asalt ghiseele de evidenta a populatiei (anagrafe), inregistrand o crestere de 31,6% in comparatie cu 2006 - adica peste 10.079 noi inscrisi.

Fenomenul cresterii masive a inscrierilor la Anagrafe nu trebuie echivalat insa cu o invazie a romanilor in capitala Italiei. Multi dintre cei care si-au declarat domiciliul in 2007 erau deja prezenti, in mod clandestin in Italia, dar au putut sa se inregistreze doar dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.