Un evreu american originar din Romania, care supravietuise Holocaustului, a murit intr-un incendiu la New York, potrivit informatiilor furnizate de presa din metropola. David Weiss avea 100 de ani si facea parte din comunitatea evreilor hasidici satmari.

Weiss a murit la sfarsitul saptamanii trecute, in urma unui incendiu produs in la locuinta sa din Williamsburg, in Brooklyn.

Membrii congregatiei sale au afirmat ca Weiss era un om extrem de religios, care mergea zilnic pentru a se ruga la sinagoga. Acestia au declarat ca "e o tragedie ca un om care a supravietuit celor doua razboaie mondiale si camerelor de gazare de la Auschwitz a fost ucis in incendiul care a devastat mai multe apartamente si magazine".

Dupa o ceremonie religioasa desfasurata in Brooklyn, corpul sau a fost trimis cu avionul in Israel pentru a fi ingropat.

David Weiss s-a nascut in 1909 in Negresti. El si-a pierdut sotia si trei copii in lagarul de concentrare de la Auschwitz. Din cauza batailor repetate primite in timpul detentiei, Weiss isi pierduse partial auzul. O ruda de-a sa a povestit ca Weiss insusi a fost trimis la camera de gazare, insa soldatii care-l insoteau s-au razgandit in ultimul moment si l-au crutat de la moarte, gandindu-se probabil ca il puteau folosi la muncile din lagar.

Dupa razboi s-a mutat in Israel, unde a lucrat ca sofer de camion, iar apoi a emigrat in America.