Un roman emigrat in Statele Unite in urma cu 15 ani risca sa fie deportat dupa ce fostul sau avocat "a facut numeroase greseli" in solutionarea dosarului sau, a declarat actualul sau avocat, citat de Vindy.com.

Virgil Ciprian “Chip” Gilea, in varsta de 30 de ani, a fost arestat pe 27 decembrie 2007 de agenti din Bureau of Immigration and Customs Enforcement. Desi nu a fost acuzat de nicio infractiune, Gilea risca sa fie deportat deoarece a stat pe teritoriul american mai mult decat ii fusese permis.

In favoarea sa a intervenit si senatorul democrat de Ohio, Sherrod Brown, care a anuntat ca va scrie o scrisoare oficialilor din domeniul imigratiei pentru a solicita reanalizarea cazului romanului.

Senatorul de Ohio s-a interesat de cazul romanului dupa ce actualul avocat al lui Gilea, Abraham Kay, i-a descris intr-o scrisoare "numeroasele greseli" facute de fostul avocat al romanului. "Serviciile de Imigrare pot decide sa redeschida acest caz", a declarat Kay, adaugand ca "Chip" Gilea este "absolvent de facultate si are o pregatire ridicata. Nu a fost acuzat de nicio crima si si-a platit intotdeauna taxele".

Romanul a absolvit Liceul Boradman si Youngstown State University, ambele in Ohio.

Potrivit datelor furnizate de Biroul american de Statistica, la recensamantul din 2000, circa 360.000 de persoane au declarat ca sunt de origine romana, iar 136.000 au afirmat ca sunt nascute in Romania. Neoficial insa, pe teritoriul Statelor Unite locuiesc in jur de un milion de romani.

Romanii aflati ilegal pe teritoriul american sunt fie cei ajunsi in SUA prin programe ce ofera contracte de munca de cate trei luni (si au ramas peste viza), fie cei care nu s-au intors in Romania la sfarsitul unor excursii in Statele Unite ori cei care au decis sa ramana peste Ocean dupa terminarea studiilor, chiar si in lipsa unui contract de munca sau dupa expirarea vizelor.