Cititi pe Forumul HotNews.ro opinii pro si contra, experiente diferite si motive de a pleca sau de a ramane.

Salut!

Ma bag s eu putin in vb pentru ca am trait experientza unui drum in Canada in 2006 si probabil ca daca cineva mi-ar fi spus inainte ca o sa am parte de asa ceva as fi zis ca e rau intentionat sau ca e complet pe dinafara in legatura cu ce ofera Canada. Ar fi foarte multe de povestit dar ma rezum la a va spune ca lucrez in invatamant si am plecat asa cum pleaca mai tot romanul prin procesul de emigrare. Ei racoleaza oameni in functie de domeniile "goale" pe care le au. La fel s-a intamplat si cu noi - eu si sotia. Marea noastra inspiratie a fost sa nu ne vindem apartamentul din Ro si sa plecam cu bani stransi. Am pus raul inainte ca masura de precautie.

Am stat aproape 6 luni acolo dar va spun ca a fost ceva incredibil. Ptr un emigrant la inceput totul e frumos, curatenie, apartamente ca la hotel de lux, mancare buna, sosele faine lume civilizata insa usor usor toate astea palesc cand iti dai seama unde ai ajuns. Si pot spune ca nu-ti ia mai mult de 2-3 sapt ca sa vezi cu ce se mananca treaba pe la ei. Montrealul, zona in care se duce mai tot romanul ptr ca primeste acea asigurare e un praf in ochi ptr ca nici macar nu primesc toti - am vazut cazuri uluitoare ptr ca stateam intr-un bloc cu 9 familii de romani, unii veniti chiar si de 6 ani, oameni cu scoala, istetzi care nu dadusera inainte mai deloc si din pacate nici nu mai aveau unde sa se intoarca in Ro. Am avut chiar o familie de romani venita cu peste 30.000 de CAD care i-a papat pe toti in jumat de an - cumparandu-si mai de toate, masina, mobila, electronice (ptr ca venisera in Canada si aici urma ca totul sa mearga bine dar nu a fost asa) si mai aveau si 2 copii saracii - erau veniti de 4 ani si abia atunci reusisera sa aiba amandoi serviciu dupa multe de incercari nereusite si dupa ce traisera mai mult din banii primiti de pe urma copiilor (statul canadian oferea atunci 520 CAD ptr un copil).

Revenind la noi, asa cum am spus, am plecat pregatiti ptr ce e mai rau, ne-am dat seama ca nu putem lucra inca de la inceput si am cautat sa gasim orice sa muncim. Am mers mai intai cu dosarul ptr a incerca in invatamant si mi-au spus ca trebuie sa imi echivalez studiile facand inca vreo 2 ani la ei care ma costau o gramada de bani (desi in Romania eram profesor gradul 2 cu 9 ani de experiantza lucru care nici macar nu mi l-au luat in seama). Asta e - ne-am zis - mergem mai departe, am pornit pe un drum, nu o sa ne doboare primul obstacol. Am luat-o cu ziare si cu pizza - un program infernal - ma trezeam la 4 diminetza sa imi pregatesc ruta si porneam ptr ca la 7 fix toata lumea trebuia sa aiba ziarul la nas.

Apoi veneam acasa dormeam pana la 1 (ora 13), ma trezeam si plecam la pizza - pana la 12-1 noaptea in functie de clienti. Pe perioada "calda" am mai tras-o de par cum am mai tras-o dar pe la inceputul lui octombrie nu am mai rezistat sa facem ziare din cauza frigului cu toate ca alea aduceau grosul. Va spun sincer am slabit 9 kg din cauza programului stresant desi castigurile erau pe undeva pe la 1.800-2.000 maxim din care scadeam cam 700 chiria, electricitate si telefon, 400 benzina (faceam si ziare si pizza cu masina iar acolo esti mort fara masina) si mancarea 250-300 in conditiile in care erai moderat (noi nu consumam deloc alcool, cafea si suntem nefumatori). Tot prin octombrie mi-am prins mana in usa la pizzeria unde lucram si patronul mi-a spus ca nu mai pot lucra acolo din pricina problemelor pe care el le-ar putea avea cu un fel de Sanepid pe la ei, in fine, o insiruire de evenimente neplacute.

Lunile noiembrie si decembrie le-am petrecut reflectand la ce ar insemna viata nostra intr-un asemenea loc - pana la urma asta conteaza cel mai mult - sa fii fericit si implinit cu tine si din pacate nici eu nici sotzia nu am simtit acest lucru fapt care ne-a determinat - in ciuda banilor cheltuiti sa revenim in Romania - la urma urmei "banii se fac, important este sa fii sanatos si fericit" ceea ce va doresc la toti. Oricum toate astea m-au lasat cu o gaura de peste 10.000 CAD in banca insa a fost experientza vieztii noastre si vb ceea "sa fim noi sanatosi" - deja mai mult de jumatate i-am pus la loc si fara prea mari eforturi si aici in Romania. Treaba e urmatoarea - daca credeti ca mergetzi in strainatate ca sa castigatzi bani multi va inselatzi amarnic - e o iluzie groaznica ptr ca nu socotiti nici cheltuielile de acolo care sunt exorbitante.

De muncit acolo muncesti de 10 ori mai mult si mai greu ca aici - fapt ce trebuie luat in seama ptr ca pana la urma vezi ca de fapt pui deoparte 300-400 CAD la luna (daca esti moderat) si sincer cred eu ca daca te invartzi pootin, pe astia ii faci si aici si esti si fericit. Hai va las si va doresc multa sanatate si fericire la toti - fie ca veti ramane in Romania, fie ca veti alege Canada sau oricare alta tara!

Comenteaza pe Forumul Hotnews.ro