Romanii si bulgarii care muncesc ilegal in Spania nu mai pot fi expulzati in baza moratoriului impus de Madrid, a fost decizia luata vineri de Curtea Suprema spaniole in doua astfel de cazuri, informeaza AFP citand El Mundo. Curtea a anulat ordinul de expulzare emis in 2001 pentru un roman aflat in Spania fara permis de rezidenta si pentru un bulgar care, la randul lui, nu avea permis de rezidenta si muncea ilegal.

Potrivit inaltei instante, aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, la 1 ianuarie 2007, face ca cetatenii acestor doua tari sa fie cetateni comunitari in cazul carora legea spaniola privitoare la straini "nu se mai aplica, cel putin in ceea ce priveste sanctiunile pe care le stipuleaza". Decizia a fost luata in ciuda faptului ca Spania a impus restrictii de doi ani pe piata muncii pentru romani si bulgari de la data intrarii in UE.

Mai mult, Curtea a subliniat ca legea spaniola nu permite decat expulzarea persoanelor care nu numai ca nu au permis de munca in Spania, dar nu au nici permis de rezidenta.

"Nu putem considera drept infractiune grava simplul fapt ca o persoana munceste ilegal in Spania daca detine permis de rezidenta valabil", a fost motivatia curtii. "Din 1 ianuarie 2007, cetatenii romani si bulgari rezidenti in Spania nu pot fi sanctionati pentru ca muncesc aici fara permis, intrucat trebuie sa intelegem ca, potrivit tratatului de aderare, ei detin o autorizatie de sejur valabila", a subliniat Curtea Suprema.

In Spania traiesc, conform unor estimari ale autoritatilor spaniole, 500.000 de romani si 100.000 de bulgari, cu sau fara acte in regula.