Francesco Rutelli, candidatul din partea Partidului Democrat la Primaria Romei, a declarat in cadrul campaniei electorale din capitala Italia, ca va adopta "toleranta zero" cu imigrantii "rai". El a facut o referire explicita la cetatenii romani: " nu voi fi bun cu romanii rai".

Declaratia cu privire la romani a fost facuta in cadrul unei intalniri cu cetatenii intr-unul din cartierele Romei, Esquilino, si a fost preluata azi de catre cotidianul Corriere della Sera. Esquilino este unul din cartierele Romei cu cea mai numeroasa prezenta de imigranti.

Daca in capitala Italiei sunt prea multi romani, este si vina guvernelor precedente, a precizat Rutelli la o alta intalnire cu electoratul: " Roma a devenit un oras deziderabil, dar si un oras unde au sosit zeci de mii de imigranti si printre ei, 141 000 de cetateni romani, a caror situatie a fost legalizata de guvernul care incepe cu "B" ( Berlusconi, n.r.). Trebuie sa ne intrebam: cati dintre acestia sunt persoane oneste?".

Candidatura lui Rutelli este sustinuta de catre actualul primar al capitalei, Walter Veltroni, liderul Partidului Democrat, principalul partid de stanga in Italia.

Combaterea delincventei "made in Romania" a devenit tema electorala si pentru partidele de dreapta din Italia. Acum doar cateva zile, pe 18 martie, Franco Frattini, ex vice-presedinte al Comisiei Europene si membru al coalitiei de dreapta Popolo della Liberta , a folosit aceleasi cuvinte cu privire la romani. " Printre romani sunt si multe persoane oneste, care respecta legile si lucreaza pentru familiile si fabricile noastre. Dar cine vine in Italia pentru a comite infractiuni, trebuie sa fie intampinat cu aceeasi toleranta zero cu care romanii sunt tratati in propria tara. In Italia este mult mai multa toleranta decat in Romania."