Interes scazut pentru alegerile administrative din partea romanilor care traiesc in Roma. Potrivit datelor furnizate de Biroul electoral central, in Roma - unde ar avea drept de vot peste 40 000 de romani - doar 8 romani isi depusesera cererea cu cinci zile inainte de expirarea termenului-limita. Desi marti, 4 martie, expira termenul prevazut de lege pentru inscrierea cetatenilor comunitari pe listele electorale suplimentare, in vederea alegerilor administrative din 13 si 14 aprilie, romanii vor putea solicita certificatul de vot printr-o procedura speciala.

Romanii, in calitate de cetateni comunitari, au dreptul de a participa la alegerile administrative din localitatile de resedinta.

Pentru a-si exercita acest drept, ei trebuie sa se prezinta la birourile electorale din orasul de resedinta si sa completeze un formular, adaugand o fotocopie a documentului de identitate. Conform legii 197 din 12 aprilie 1996, birourile electorale vor face o verificare a datelor prezentate. Apoi primariile vor trimite acasa certificatele electorale cetatenilor comunitari care au prezentat cererea.

Cerererile de inscriere pe liste ar fi trebuit sa parvina birourilor electorale cel tarziu cu 45 de zile inaintea scrutinului, deci pana marti, 4 martie.

Numarul romanilor care s-au inscris pe listele electorale este insa extrem de redus. Potrivit datelor furnizate de Biroul electoral central de la Roma, in capitala Italiei, unde ar avea drept de vot peste 40 000 de romani, cu 5 zile inainte de expirarea termenului-limita, doar 8 romani isi depusesera cererea.

“Romanii vor putea totusi solicita certificatul de vot pentru alegerile din aprilie si dupa expirarea termenului de 4 martie, printr-o procedura speciala”, a declarat pentru HotNews.ro Antonella Alvaro, viceprefect la Ministerul de Interne italian.

“La nivel administrativ, pentru a realiza o cat mai ampla participare la vot, Ministerul a hotarat ca sa fie admise si cererile prezentate dupa expirarea termenului. In acest caz, primarul orasului va elibera un document de admitere la vot, dupa verificarea conditiilor necesare, asa cum prevede art. 32 bis, din decretul DPR n. 223, din 20 martie 1967.

“Vom sti cati romani vor vota la alegerile din aprilie doar in ziua votului”, a precizat Alvaro.

Pentru a avea o imagine de ansamblu a participarii cetatenilor comunitari la vot, Alvaro ne-a furnizat datele oficiale de la alegerile precedente: “la alegerile administrative din din 27 si 28 mai 2007, in cele 830 de orase unde s-au ales consiliile locale si primarii, au votat 9 710 cetateni comunitari. Dintre acestia, peste 5100 de romani, 750 polonezi si 300 de bulgari. La alegerile administrative din primavara 2006, cand Romania si Bulgaria inca nu faceau parte din Uniunea Europeana, in cele 1261 orase interesate – printre care Roma, Milano, Napoli, Torino - au votat 6152 de cetateni comunitari”.

Giancarlo Germani, presedinte al Partidului Romanilor dn Italia, critica dezinteresul manifestat de catre autoritatile de la Bucuresti cu privire la diaspora comunitara: “cerem de urgenta interventia statului Roman si a mass-media romanesti pentru dezvoltarea unei campanii de informare, prin orice mijloc legal, privind importanta drepturilor civile si a celor rezultate din statutul de cetatean european, cum ar fi exercitarea dreptului electoral. Pe de alta parte, cerem o pozitie ferma in fata oricarei speculatii politice sau electorale care ar putea afecta romanii care muncesc si traiesc in Italia.”