Romanca de 29 de ani care, potrivit anchetatorilor, a fost sechestrata, batuta si violata de un cetatean italian timp de zece ani in Calabria, se afla in grija autoritatilor italiene, intr-o structura sociala, alaturi de copiii sai. Hotnews a aflat de la Carabinierii din Gizzeria (in Calabria, langa Catanzaro) detalii cu privire la cazul care a zguduit opinia publica din Peninsula.

"Doamna se afla acum intr-o structura sociala protejata. Din punct de vedere medical, uman si psihologic putem spune ca starea dansei este buna. La fel, si copiii doamnei sunt sanatosi si au primit ajutor medical si psihologic, sunt alaturi de mama lor. E cel mai important lucru".

Inculpatul, un barbat in varsta de 52 de ani, este retinut sub acuzatiile de rele tratamente in familie, reducere la sclavie si violente sexuale grave.

Femeia si fiul ei, "constransi sa invete versiunea sechestratorului"

Alte detalii despre macabrul sechestru am primit de la Clara Varano, jurnalista la publicatia localastrill.it, care s-a ocupat direct de cazul romancei si a cules informatii din teritoriu:

"La inceputul violentelor, victima nu era sechestrata in baraca, insa barbatul o obliga sa ramana in masina oriunde mergeau. Fiul victimei, aparut din relatia celor doi, mergea la scoala: in primii doi ani a invatat in localitatea Lamezia Terme, apoi la Gizzeria. Invatatoarele din Lamezia au inceput sa banuiasca ceva, mai ales cand au vazut ca mama nu vine la scoala. Cand au inceput sa-l intrebe pe barbat unde este mama, el a cerut transferul copilului la Gizzeria. Nimeni nu s-a mai interesat apoi de caz. In prezent barbatul este retinut in inchisoare si se asteapta decizia judecatorului pentru a confirma starea de arest. Atat femeia cat si copiii au fost obligati sa invete pe de rost ce trebuiau sa spuna daca ii descoperea sau ii intreba cineva si anume ca stateau de bunavoie cu el", a spus Clara Varano pentru Hotnews.ro.

Pentru a proteja identitatea romancei, autoritatile italiene nu dau detalii legate de tanara, in afara faptului ca e nascuta in 1988: "Am intrat imediat in contact cu autoritatile romanesti, am informat consulatul competent cu privire la caz", a declarat pentru Hotnews.ro unul din anchetatori, care a precizat ca prin intermediul canalelor de comunicare dintre autoritati "cu siguranta a fost stabilit un contact cu rude ale tinerei din Romania".

Raspunsurile Ambasadei de la Roma

Am trimis o solicitare la Ambasada Romaniei in Italia, pentru a cere detalii in legatura cu interventia autoritatilor romanesti cu privire la caz. Mai precis, am dorit sa aflam ce demersuri s-au facut pentru a identifica si avertiza familia romancei si ce fel de asistenta consulara sau juridica a fost oferita tinerei si copiilor ei.

Am primit urmatorul raspuns: "Consulatul General al Romaniei la Bari s-a autosesizat cu privire la cazul semnalat si a intreprins, de urgenta, demersuri pe langa autoritatile competente italiene, in vederea obtinerii unor informatii oficiale privind identitatea si situatia victimelor. Un consul din cadrul oficiului consular de la Bari se afla in localitatea Lamezia-Terme, pentru a acorda asistenta consulara. De asemenea, pana in prezent, la nivelul oficiului consular de la Bari nu au fost receptionate solicitari de asistenta consulara referitoare la situatia respectiva. Consulatul General al Romaniei la Bari monitorizeaza cu prioritate cazul si mentine in permanenta legatura cu autoritatile locale, acordand intreaga asistenta consulara necesara".

Aproape 35.000 de romani traiesc in Calabria

Potrivit ultimelor date statistice, in Calabria locuiesc, cu acte in regula, peste 34.000 de romani. Majoritatea lucreaza in familiile de italieni, asistand batranii, la curatenie sau in agricultura.

Romance exploatate sexual

In ultimii ani, presa din Peninsula a relatat pe larg despre situatia de exploatare a unor romancelor care lucreaza in agricultura din sudul Italiei, acestea fiind constranse sa cedeze avansurile sexuale ale patronilor. Legat de exploatarea sexuala a romancelor din regiuni precum Sicilia, Calabria sau Puglia, intr-un interviu pentru Hotnews.ro prof. Antonio Ricci, cercetator pe probleme de emigratie de la Institutul de statistica IDOS a subliniat teama femeilor de a vorbi si de a denunta abuzurile suferite : "In regiuni precum Sicilia problema devine mai complexa, pentru ca fenomenul exploatarii are o conotatie mai violenta, de tip sexual, si sunt foarte putine victimele care decid sa vorbeasca".