Romanii din Ladispoli, langa Roma, au sarbatorit duminica hramul bisericii ortodoxe din localitate, inchinata sfantului Andrei. S-a decis sarbatorirea in ziua de duminica, zi libera pentru enoriasi. Slujba a fost oficiata de PS Siluan, Episcop Vicar pentru Italia al Mitropoliei Ortodoxe Romane, impreuna cu un sobor de preoti, in prezenta a peste 400 de credincosi majoritatea enoriasi din Ladispoli, dar si romani si italieni veniti special pentru hramul bisericii din alte localitati.

Au participat: Marius Lazurca, Ambasadorul Romaniei la Vatican, reprezentanti ai Bisericii romano- catolice, oficialitati ale orasului Ladispoli din primarie, reprezentanti ai Comunitatii Sant'Egidio- una din cele mai mari organizatii catolice din Italia. Consulatul Romaniei a fost reprezentat de Corneliu Dumitrescu.

La slujba a fost prezenta si o delegatie a carabinierilor din Ladispoli. Evenimentul s-a bucurat si de atentia presei locale, iar prestigiosul saptamanal catolic Famiglia Cristiana va dedica un reportaj evenimentului.

Oaspetii au fost intampinati cu paine si sare, conform traditiei. Unul din cele mai emotionante momente a fost cand PS Siluan s-a alaturat corului de copii pentru a canta impreuna cu ei colindele traditionale de Craciun. PS Siluan l-a hirotonisit pe diaconul Augustin Gheorghiu ca preot misionar in spitalele din Italia.

Unul din enoriasi a donat bisericii o icoana bizantina in mozaic reprezentandu-l pe Sfantul Apostol Andrei.

Hramul s-a transformat intr-o adevarata serbare a romanilor. Multi credinciosi au venit imbracati in costume traditionale si s-au cantat colinde si alte cantece populare.

Ladispoli este una din localitatile cu o importanta pondere a romanilor. Din 38 000 de locuitori, romanii cu resedinta sunt circa 2700, dar prezenta totala a conationalilor nostri este estimata la peste 5000 de persoane. Majoritatea dintre ei provin din comune si sate din Moldova: Piatra Neamt, Bacau, Suceava, Botosani, Iasi.