Marius Vili Sarbu a demisionat din functia de presedinte al organizatiei PSD din Spania, motivand ca programul sau politic din momentul alegerii ca presedinte se axa pe cetatenie romano-spaniola si pe micsorarea taxelor consulare. "Nu am demisionat pentru ca nu s-au aprobat la Bucuresti proiectele. Am demisionat pentru ca Bucurestiul efectiv nu le-a luat in calcul", declara Marius Vili Sarbu intr-un interviu pentru Actualitatea romaneasca. El mai spune ca "Este uimitor pentru mine ca atat milionul de romani din Peninsula Iberica cat si restul concetatenilor stabiliti temporar din motive de munca in alte tari, sunt o cantitate neglijabila. Sprijinim construirea de lacase de cult, dar nu intreprindem nicio masura legata de drepturile acestora."

"Vreau sa fac o precizare de la inceput: cand am prezentat demisia mea publica, am prezentat destul de clar doar retragerea mea din functia de presedinte al organizatiei din Spania. Specific asta pentru ca s-au creat confuzii si au inceput sa-mi vina propuneri de la alte partide, inclusiv unul spaniol. Eu am ramas in continuare intr-o functie politica importanta in PSD, cea de vicepresedinte PSD Diaspora. Raman in PSD de o forma neconditionata pentru ca este partidul in care militez de la 16 ani", a precizat social-democratul.

Vicepresedintele PSD Diaspora mai afirma ca "Guvernul Ponta inteleg ca are o misiune dificila, dar o are pentru toti romanii. Din nefericire 20% dintre ei traiesc in afara granitelor alungati de filozofia economica a anilor 2005 - 2011. Noi, la PSD Spania am propus dubla cetatenie in baza unor realitati si nu ca un joc. Reprezentam o comunitate numeroasa, poate cea mai mare din diaspora. Si trebuie sa ne comportam pe masura: cu responsabilitate si onestitate. Mai aveam un an pana la terminarea mandatului meu si am decis retragerea mea pentru ca era momentul in care mi-am dat seama ca nu o sa avanseze nimic din proiectele propuse. Eu am spus mereu ca este mai greu la guvernare ca in opozitie. Nu a fost o decizie usoara, dar cred ca este corecta in primul rand fata de mine si fata de romanii pe care ii reprezentam aici. Cel putin eu asa vad o politica curata - cu responsabilitati."

Marius Vili Sarbu a comentat si activitatea Ministerului pentru Romanii de pretutindeni: "Eu cred ca acest minister al diasporei merita un ministru implicat in politica si sa vina din diaspora. Inteleg acum ca ministrul Stanoevici, noua numire in acest post, ar indeplini aceste conditii. Dar nu traim nici o stua de ani si nu guvernam pe viata. Timpul trece, vorbele nu raman ci doar faptele. Eu cred ca se vor lua anumite masuri pentru diaspora, dar as fi curios care si cand vor fi adoptate. Daca se doreste implementarea unor astfel de masuri, este necesara consultarea liderilor diasporei pentru ca ei sunt in prima linie si aproape toti sunt persoane competente si calificate. Se vor implini cand vom avea curajul sa privim cu indrazneala si vom actiona cu responsabilitate."