Lansarea Seriei de autor Marta Petreu la Cluj

de D.S.     HotNews.ro
Marţi, 19 aprilie 2011, 14:04 Actualitate | Cultură

Seria de autor Marta Petreu
Foto: Polirom
Noua serie de autor dedicata de Editura Polirom poetei si eseistei Marta Petreu va fi lansata miercuri, 20 aprilie, la ora 13.00, la Libraria Book Corner din Cluj. Seria debuteaza cu trei volume Acasa, pe Cimpia Armaghedonului - debutul in proza al autoarei, Apocalipsa dupa Marta - integrala poeziilor si monografia Cioran sau un trecut deocheat. La evenimentul de lansare vor participa alaturi de autoare Mihaela Ursa, Ovidiu Pecican si Doru Pop. Discutiile vor fi moderate de Valentin Derevlean.

Seria incepe cu un roman care marcheaza totodata debutul autoarei in proza, Acasa, pe Cimpia Armaghedonului, pasionanta istorie de familie intinsa pe parcursul unui secol, cu integrala poeziei Martei Petreu, Apocalipsa dupa Marta, precum si cu o noua editie, revazuta, a monografiei despre Cioran si controversatul sau trecut interbelic: Cioran sau un trecut deocheat, publicata la centenarul filosofului nascut la Rasinari. Cioran sau un trecut deocheat a aparut in SUA, in anul 2005, la editura Ivan D. Ree, in traducerea lui Bogdan Aldea, cu o prefata de Norman Manea, avind titlul An infamous past. E. M. Cioran and the Rise of Fascism in Romania.

Tot in 2011, lor li se va alatura un consistent volum de studii, De la Junimea la Noica. Studii de cultura romaneasca, de asemenea inedit. Din serie nu vor lipsi cartile cu ample ecouri inca de la aparitie, precum cea despre Mihail Sebastian si complicatele sale raporturi cu Nae Ionescu ori volumul Ionescu in tara tatalui, lucrarile de filosofie sau chiar, tot intre inedite, un nou volum de poezii si o monografie despre acelasi Nae Ionescu.
Seria reuneste in aproape 15 volume atit studiile, eseurile ori ciclurile de poeme deja cunoscute publicului, cit si lucrari inedite.

Despre Marta Petreu, Nicolae Manolescu a scris, in mult discutata sa Istorie critica a literaturii romane, ca „este o poeta exceptionala si, totodata, o stralucita eseista”, formata si „informata” filosofic.

Marta Petreu este scriitor si profesor. A debutat editorial in 1981, cu volumul de poeme Aduceti verbele. Alte volume de poeme: Dimineata tinerelor doamne (1983); Loc psihic (1991); Poeme nerusinate (1993); Cartea miniei (1997); Apocalipsa dupa Marta (1999); Falanga (2001); Scara lui Iacob (2006). O culegere lirica, Poèmes sans vergogne, i-a aparut in 2005 in Franta, la Editura „Le Temps qu’il Fait”.

Este autoarea mai multor volume de eseuri si studii despre filosofia si cultura romaneasca: Jocurile manierismului logic (1995); Un trecut deocheat sau „Schimbarea la fata a Romaniei” (1999; editia a II-a, 2004); Ionescu in tara tatalui (2001; editia a II-a, 2002); Filosofia lui Caragiale (2003); Filosofii paralele (2005).

A publicat, sub titlul Conversatii cu… (2004 si 2006), doua volume de interviuri cu personalitati ale vietii intelectuale romanesti.
La Editura Polirom i-au mai aparut Despre bolile filosofilor. Cioran (2008; editia a II-a, 2010; volum aparut intii in Serbia, cu titlul O bolestima filozofa. Cioran) si Diavolul si ucenicul sau: Nae Ionescu - Mihail Sebastian (editia I, 2009; editia a II-a, 2010).


Citeste mai multe despre   


​MASA ROTUNDA Ce fac si ce ar putea sa faca bancile pentru economie si companii? Economistii sefi ai primelor 3 banci comerciale, in dialog cu cititorii  HotNews.ro, luni, de la ora 9:00

Am vazut saptamana trecuta ca Institutul de Statistica a anuntat o crestere economica record - insa analistii si economistii, ne anuntam ca de fapt lucrurile nu sunt chiar atat de roz. Este economia bine finantata in acest moment? Se fac investitii private? Dar publice? Cum pot ajuta bancile mai mult economia, statul si companiile private? La toate aceste intrebari vor raspune Horia Braun, economistul sef al BCR, alaturi de Florian Libocor (economistul sef al BRD-GSG) si de Andrei Radulescu (economist sef al BT) in cadrul mesei rotunde care va avea loc, luni, 20 noiembrie, incepand cu ora 9:00.

184 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version