Lucrarea "Ţărăncuţă odihnindu-se" semnată de artistul Nicolae Grigorescu ar putea stabili un nou record pe piaţa românească de artă. Lucrarea va fi pusă în vânzare pe 13 aprilie, la o licitaţie Artmark, si este evaluată la o valoare cuprinsă între 150.000 şi 250.000 de euro.

Licitaţia de arta cuprinde peste 100 de opere de pictură şi grafică, sculptură şi instalaţii, având o valoare totală de aproximativ 750.000 de euro. Lucrările vor fi puse în vânzare vor fi grupate pe criteriul mişcărilor artistice din care fac parte in doua evenimente intitulate "Art-Nouveau şi Romantism" şi "Postmodernism şi Artă contemporană".

Mişcarea artistica Art-Nouveau, Romantism şi Simbolism în arta românească, este reprezentata printr-o selecţie de 27 de opere de excepţie. Lucrări de pictură şi grafică realizate de către iluştrii reprezentanţi, fie si vremelnic, ai acestor direcţii – Nicolae Vermont, Kimon Loghi, Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Ştefan Popescu şi alţii – vor pune în lumină formele pe care le-au luat în arta românească de la începutul secolului al XX-lea mişcările opuse raţionalismului, convenţionalismului şi altor „isme”.

Licitaţia de Art-Nouveau şi Romantism are în centrul atenţiei tabloul "Ţărăncuţă odihnindu-se" de Nicolae Grigorescu, una dintre cele mai încântătoare picturi cu figuri feminine ale maestrului. Lucrarea este evaluată la o valoare cuprinsă între 150.000 şi 250.000 de euro.

Lucrarea "Crini imperiali" de Nicolae Tonitza este o altă operă-vedetă a acestei ediţii. Aparţinând ultimei sale perioade de creaţie, cea definită printr-un stil decorativ, influenţat de arta japoneză, opera atestă virtuozitatea pe care o atinsese Tonitza în utilizarea culorii. Lucrarea are o valoare estimată între 25.000 şi 35.000 de euro.

La sesiunea de Art-Nouveau şi Romantism o noutate absolută o reprezintă pictura "Irişi" realizată de Regina Maria a României, una dintre puţinele opere ale sale care apare pe piaţa de artă românească. Valoarea estimată a picturii este cuprinsă între 2.000 şi 3.000 de euro.

Arta contemporană este adusa în prim plan prin prezenta in cadrul licitatiei a peste 40 de artişti contemporani din tânăra generaţie, ilustrând, prin creaţii recente, viziuni şi modalităţi noi de expresie pe scena artei contemporane româneşti. Sunt prezentate peste 90 de lucrări pictură, grafică, sculptură şi instalaţii, realizate de către uneledintre cei mai active figuriale vieţii expoziţionale ale Bucureştiului, precum şi artişti reprezentativi pentru ce este mai nou şi incitant în alte centre artistice importante din ţară.

George Anghelescu, Ana Bănică, Zoltán Bela, Emanuel Borcescu, Dragoş Burlacu, Francisc Chiuariu, Alexandru Rădvan, Alexandrina Hristov, Vlad Petri, Mircea Suciu, Tara Von Neudorf sunt doar câteva dintre numele licitaţiei şi totodată unele despre care cu siguranţă se va auzi în următorii ani. Totodata, licitaţia prezintă creaţii ale unor artişti contemporani reputaţi, figuri centrale ale Postmodernismul românesc: Ion Grigorescu, Ştefan Câlţia, Sorin Ilfoveanu, Constantin Flondor, Ion Biţan sau Florin Mitroi.

Cele două licitaţii vor avea loc la J.W. Marriott Bucharest Grand Hotel pe 13 aprilie. Operele puse în vânzare pot fi vizitate în expoziţia deschisă publicului tot la Marriott în perioada 9 aprilie-13 aprilie 2011, între orele 11,00-21,00.