Spectacolul „Alice în Ţara Minciunilor”, adaptare semnata de de Simona Deaconescu dupa “Alice în Ţara Minunilor” de Lewis Caroll va fi prezentat in premiera miercuri, 2 martie, de la ora 19:00, în foaierul galben al Operei Nationale Bucuresti. Spectacolul este realizat de Studioul Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” (SEOB) din cadrul Operei Naţionale Bucureşti, în colaborare cu UNATC – Facultatea de Teatru, Secţia Coregrafie.

​„Alice în Ţara Minciunilor” la ONBFoto: Opera Nationala Bucuresti

Din distribuţie fac parte: Alexandra Apetrei, Bianca Ardeleanu, Daniela Hasiade, Vlad Trifas, Cosmin Pană, Cristi Osolos, Idris Clate, Laura Voicu, Iulia Demetrescu, Galina Bobeicu, Simona Mandache, Oana Botez, Simona Deaconescu. Scenografia spectacolului este semnată de Cosmin Florea.

„Alice stă cu ochii închişi visându-se în Ţara Minunilor, cu toate că ştie că e de-ajuns să deschidă iar ochii pentru ca totul să revină la realitatea cea monotonă. Râde, plânge şi dansează… plânge, râde şi dansează… iar la capătul drumului are loc procesul: Alice e condamnată pentru că a crescut mare. Alice visează şi ştie că visează, dar oricât de înspăimântător i s-ar părea visul ei, realitatea o sperie şi mai tare. Alice stă cu ochii închişi visându-se în Ţara Minunilor, cu toate că ştie că e de-ajuns să deschidă iar ochii şi să vadă Ţara Minciunilor. Alice nu mai e copil…” (Simona Deaconescu).

Simona Deaconescu este licenţiată a Facultăţii de Coregrafie din cadrul Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti. În prezent este studentă la Master în cadrul aceleiaşi universităţi şi studentă în anul IV la Universitatea Media, Regie de Film. A realizat două spectacole în propria coregrafie şi regie: ”Time Quartet” (realizat prin programul “Manifest 2009″) şi “Alice în Ţara Minciunilor”, pentru care a obţinut şi premiul pentru cel mai bun coregraf, în cadrul Galei Absolvenţilor UNATC, având premiera la Centrul Naţional al Dansului. Ca direcţie artistică se apropie foarte mult de teatru-dans, cu mari influenţe din "physical theatre" şi "teatru instrumental", lucrând de-a lungul anilor de facultate cu o echipă de interpreţi de la care a dorit să obţină o triplă specializare, fiecare dintre ei fiind în acelaşi timp dansator, actor şi muzician. "Tot timpul am admirat oamenii care au uimit prin multiplele modalităţi de exprimare. De ce să ne oprim la o simplă construcţie: solo, duet, ansamblu, când lumea spectacolului de astăzi ne oferă atât de multe oportunităţi de exprimare? Îmi place să cred că atunci când construiesc un spectacol scenele sunt dinamice, planurile sunt multiple şi contrapunctice, textul apare cu valoare inedită, pus într-un context original, iar structura întregului spectacol este mereu neaşteptată şi unică. Iubesc dansul, actoria, muzica şi cum altfel aş putea să le studiez pe toate dacă nu într-un spectacol de dans contemporan? În ceea ce priveşte interpreţii mei, sunt cei mai muncitori oameni pe care i-am cunoscut: când mă uit din afară la propriile mele creaţii uit de foarte multe ori cine e dansator şi cine e actor... nu cred ca aş putea exista în afara lor. Suntem o echipă şi asta se vede pe scenă."

Ca şi dansator a colaborat cu Teatrul Bulandra în “Orfeu si Euridice”, cu Studioul Unesco şi Teatrul Nottara în “Out of the wings” şi “Duende”, dar a participat şi la proiecte UNATC, prin care s-a dezvoltat ca şi interpret, precum: “Abis”, “Chipuri fără chip”, ‘Dincolo de noi”. În anul 2009 a realizat un film, o primă încercare de dance for camera: “1940". Şi-a perfecţionat tehnica de dans participând la workshopuri susţinute de Ivonne Ramos, Natasa Murariu, Anne-Marie Cunningham, Konstantin Mihos. "Imi place generaţia din care fac parte, colegii mei sunt nişte dansatori cu personalitate, maturi şi experimentaţi. Fiind mai tânără decât ei, pot spune ca m-au ajutat ca şi interpret mai mult decât oricine altcineva şi, pe de altă parte, domnul Sergiu Anghel m-a ambiţionat mereu să-mi doresc mai mult şi mai mult, m-a ajutat să înţeleg că arta coregrafică e una dintre cele mai expresive arte, plină de înţelesuri şi că trebuie să studiezi mult ca să poţi să atingi perfecţiunea. Cred cu tărie că dacă nu ar fi fost această generaţie de oameni talentaţi şi dedicaţi, coordonată de un profesor care îţi cere mai mult decât crezi că poţi da, aş fi făcut mai mult film decât dans... şi le mulţumesc pentru asta."

Totodata, biroul de presa al Operei anunta ca incepand cu data de 1 martie 2011, toate spectacolele SEOB programate seara vor incepe de la ora 19:00.