Spectacolul cu piesa Amalia respiră adânc, pus în scenă de Alina Nelega, în regia Marianei Cămărăşan la Teatrul Act, urmează a fi prezentat la Teatrul Merlin din Budapesta pe 20 februarie 2011.

"Amalia respira adânc" este un "one-woman show", în rolul Amaliei, Cristina Casian, actriţă distinsă în 2008 cu Premiul Uniter pentru Debut. Prin intermediul destinului unei femei urmărit din anii 60 până în 2000, ni se spune de fapt istoria "mare", a României comuniste şi postdecembriste. La început, protagonista e pionieră, fericită, trece de la o vârstă la alta, din ce în ce mai strivit de compresorul istoriei. Revoluţia o găseşte, singură, bătrână şi săracă, spălând veceurile la Aeroportul Otopeni.

Spectacolul de la Budapesta, gândit în cadrul unui schimb cu compania maghiară de teatru Maladype din Budapesta, care la rândul său va prezenta spectacolul Leonce şi Lena de Karl Georg Büchner la Bucureşti, s-a realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Spectacolul va avea loc în limba română cu subtitrare în limba maghiară.

Pe 21 februarie 2011. va avea loc o masă rotundă cu realizatorii, colaborării evenimentului despre teatrul contemporan preocupat de istorie dar şi despre relaţia şi posibilităţile de colaborare a teatrelor independente, informeaza ICR Budapesta.