Cu o participare neîntreruptă de 30 de ani, România se prezintă la ediţia din acest an a Târgului Internaţional de Carte de la Ierusalim (20-25 februarie 2011) cu o bogată selecţie de carte, dar şi cu evenimente culturale constand in lansari de carte, cafenele literare, lecturi în limbile ebraică şi română. În premieră, la editia din acest an a targului standul Institutului Cultural Român va sta alături de standul naţional, organizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Scriitori romani la IerusalimFoto: Hotnews

La standul ICR vor fi prezentate cele mai recente volume apărute la Editura Institutului Cultural Român din Bucureşti şi peste 40 de traduceri publicate în străinătate cu sprijinul ICR, prin programele Centrului Cărţii (CENNAC), în total 100 de titluri. Vor fi distribuite, de asemenea, materiale de prezentare a programelor ICR, iar standul se va constitui într-un punct de informare despre evenimentele şi programele derulate de Institut, se arata in comunicat.

Standul naţional va expune peste 300 de titluri de la 20 de edituri din România, printre care Editura Art, Cartea românească, Casa Radio, Corint, Curtea Veche, Humanitas, Jurnalul Naţional, Nemira, Hasefer, Paralela 45, Polirom.

Ca urmare a colaborării dintre Ministerul Culturii şi ICR Tel Aviv numărul de scriitori români care participă la Târgul Internaţional de Carte de la Ierusalim s-a mărit.

Invitaţii la ediţia din 2011 a Târgului Internaţional de Carte de la Ierusalim sunt: Filip Florian şi Andrei Oişteanu (ICR), Ioan Groşan şi Solomon Marcus (MCPN), alături de scriitoarele israeliene de origine română Madeleine Davidsohn şi Riri Sylvia Manor.

Alte evenimente la Târgul de carte de la Ierusalim: Bogdan-Alexandru Stănescu, director editorial Polirom, este primul editor român acceptat să participe la Fellowshipul de la Ierusalim, cel mai important program de pregătire profesională dedicat editorilor şi agenţilor literari din întreaga lume. Pe durata celor şapte zile de stagiu (18-25 februarie 2011), coordonatorul colecţiei „Biblioteca Polirom” va participa la seminarii şi întîlniri profesionale cu autori prestigioşi şi profesionişti de la cele mai importante edituri din Statele Unite, Marea Britanie, Germania şi Franţa.