Institutul Cultural Român lansează astăzi Concursul public de idei de proiect pentru Olimpiada Culturală organizată la Londra în 2012. Olimpiada Culturală este un program britanic complex, format din acţiuni şi evenimente menite să celebreze creativitatea şi diversitatea formelor de expresie artistică în contextul participării internaţionale la Jocurile Olimpice. Tema principală a programului este Londra, văzută ca o capitală globală a creativităţii artistice.

Londra - Olimpiada Culturală 2012Foto: ICR

În cadrul Olimpiadei Culturale vor fi prezentate proiecte ambiţioase şi inspirate, care stabilesc un dialog original cu memoria, cultura şi identitatea oraşului.

Potrivit comunicatului, Institutul Cultural Român intenţionează să participe în cadrul Olimpiadei Culturale cu un program de proiecte care să genereze un impact semnificativ şi să distingă, prin excelenţă, oferta românească între cele peste 1.000 de evenimente artistice programate să se deruleze sub egida Olimpiadei Culturale.

Programul românesc va fi constituit, în parte, din proiecte dezvoltate din iniţiative avansate de operatori culturali independenţi, persoane individuale sau organizaţii, selectate pe bază competitivă, printr-un Concurs public de idei de proiect, ce se desfăşoară în perioada 7 februarie – 6 martie 2011.

Pot participa la Concurs operatori culturali independenţi, persoane fizice de cetăţenie sau origine română, cu vârsta de minimum 18 ani, sau persoane juridice înregistrate în România, care au ca obiect de activitate derularea de proiecte cultural-artistice.

Pentru a fi selectate în programul derulat de Institutul Cultural Român la Olimpiada Culturală, ideile de proiect trebuie să aibă cel puţin una dintre următoarele caracteristici:

· să fie realizabile în spaţii publice (străzi, parcuri, esplanade, pe râul Tamisa);

· să încorporeze sau să utilizeze cele mai noi tehnologii;

· să angajeze un dialog original cu memoria istorică şi identitatea urbană londoneze;

· să încurajeze participarea activă în proiect a publicului şi diverselor grupuri şi comunităţi, de toate vârstele, din Londra;

· să reflecte atât valorile Jocurilor Olimpice şi Paraolimpice cât şi temele Olimpiadei Culturale;

· să intereseze şi să atragă un public eterogen, internaţional.

Orientativ, este de preferat ca formatul proiectelor schiţate să fie următorul:

· instalaţii în spaţii publice;

· reconfigurarea/reanimarea/repunerea în circulaţie a unor situri publice post-industriale;

· acţiuni, performances, intervenţii în spaţii publice;

· proiecţii de film în aer liber, în unele cazuri chiar cu producţii realizate special pentru Olimpiada Culturală;

· expoziţii în aer liber, parade, concerte pe scene ridicate în spaţii publice, standuri/corturi tematice, demonstraţii culinare etc.

Vor fi selectate maximum 15 idei de proiect, care vor fi ulterior dezvoltate, în colaborare cu autorii, pentru a fi adecvate spaţiilor şi partenerilor britanici avuţi în vedere.

Toate informaţiile privitoare la regulamentul şi calendarul desfăşurării Concursului se regăsesc pe paginile de web:

http://www.icr.ro/concurs_olimpiada_culturala2012?galerie=documente#documente