Muzeul Taranului Roman va fi gazda traditionalului Targ al Martisorului in perioada 25 februarie – 1 martie 2011. Minusculele obiecte legate cu snur alb-rosu purtate ca podoaba si intrate in traditia romanilor, sunt purtate de fete si femei pe durata lunii martie ca semn al venirii primaverii. Organizatorii targului anunta inscrieri pentru selectia participantilor pana pe 11 februarie.

Snur de martisorFoto: Hotnews

In fiecare an mesterii si artistii incearca sa aduca ceva nou in creatia martisoarelor. Experienta anului trecut cand organizatorii au acceptat un numar de aproape 400 de participanti, ceea ce a ingreunat mult accesul in targ, face ca selectia participantilor in acest an sa fie mai riguroasa. Pentru editia din acest an a targului organizatorii isi propun sa nu depaseasca 300 de participanţi. Selecţia meşterilor şi artiştilor care vor dori să participe va fi făcută de către o comisie de evaluare a mostrelor care va folosi drept criterii de selectie calitatea estetică a produselor şi de adecvarea lor la specificul muzeului.

Criteriile utilizate de organizatori pentru selecţia participanţilor la Târgul Mărţişorului sunt: creativitatea (libertatea în folosirea diferitelor materii având drept scop şi rezultat plasticitatea şi expresivitatea obiectului finit / manualitate şi meşteşug bine înţeles şi practicat adecvat materiilor folosite / simţ al umorului / tot ce exclude o matriţă unică ori o serializare care secătuieşte de substanţă obiectul / tot ce exclude uniformitatea şi neglijenţa cu care se folosesc materiile din care sunt realizate obiectele şi imaginea acestora: desen, pictură, gravare, incizie prost executată, expresie kitsch sau care încearcă să reconstituie o imagine tradiţională şi eşuează printr-o pastişă nefericit pusă în practică, neînţeleasă şi, ca urmare, o expresie săracă, de obiect urât).

"Selecţia noastră este una a unei instituţii culturale, fiind independentă în primul rând de raţiuni comerciale şi reflectînd opţiunea noastră pentru anumite categorii de produse tip mărţişor: cele care credem că se apropie din punct de vedere creativ de conceptul artistic al MŢR, iar din punct de vedere funcţional de mărţişorul tradiţional", se arata pe site-ul MTR.

Meşterii sau artiştii rezidenţi în Bucureşti pot aduce mostre din ceea ce doresc să comercializeze la Biroul Târguri Expoziţii, de luni până vineri, între orele 10.00 – 14.00.

Cei din provincie ne pot trimite mostrele la adresele e-mail: cosmanolo@yahoo.com şi fratilacamelia@yahoo.co.uk ori la adresa:

Muzeul Naţional al Ţăranului Român - Şoseaua Kiseleff, Nr. 3, sector 1, Bucureşti, cu menţiunea ÎN ATENŢIA BIROULUI TÂRGURI-EXPOZIŢII.

Perioada în care se primesc mostre pentru selecţie este 17 ianuarie - 11 februarie 2011. Rezultatele selecţiei vor putea fi aflate începînd cu 17 februarie fie accesînd site-ul MŢR (www.muzeultaranuluiroman.ro), fie prin telefon la numărul 021.317.96.59.

Taxa de participare pentru meşteri sau artişti este de 15 lei pe zi, respectiv 75 lei pe întreaga perioadă. Programul târgului este între orele 10.00 şi 18.00, cu o marjă de o oră, respectiv pînă la orele 19.00, pentru închiderea tîrgului, depozitarea mărfurilor în spaţii sigure etc.