Pianistul Eduard Stan, unul dintre cei mai mari experţi ai partiturii enesciene, deschide pe 3 februarie seria din 2011 a „Concertelor Enescu” la ICR Londra. Programul cuprinde Suita nr. 2 pentru pian în Re major Op. 10 de Enescu, lucrări de Grieg, Liszt şi Schubert. În ultimii trei ani, după o serie de concerte la Wigmore Hall şi în Salonul „Enescu” al ICR Londra, artistul revine în 1 Belgrave Square pentru o nouă demonstraţie de originalitate şi virtuozitate în transpunerea muzicii marilor compozitori. Împreună cu violonistul Remus Azoiţei, Eduard Stan a înregistrat, în 2007, în premieră mondială, integrala pieselor enesciene pentru pian şi vioară.

Eduard Stan, foto Sergiu IczkoFoto: Institutul Cultural Roman

Caracterizat drept „un pianist deosebit de sensibil, posedând o cultură foarte flexibilă a tuşeului, o tehnică perfectă şi o mare capacitate de înţelegere a muzicii pe care o face să trăiască" (ziarul german Weserkurier), Eduard Stan a concertat în majoritatea ţărilor europene şi în S.U.A, în săli şi la festivaluri internaţionale de prestigiu. Încă de la debutul pianistic, artistul a beneficiat de îndrumarea celebrei profesoare de pian Stela Drăgulin. Talentul său a fost remarcat şi cultivat ulterior de renumitul pedagog german Karl-Heinz Kämmerling, maturizarea artistică fiind desăvârşită după întâlnirea cu maestrul Arie Vardi (Israel), mentorul său. A colaborat cu personalităţi importante ale vieţii muzicale şi culturale internaţionale precum: Herbert Blomstedt, Matthias Goerne, Paul Badura-Skoda, Karl Engel, Boris Berman sau Martin Dörrie. De mulţi ani, concertează cu regularitate în duo, împreună cu violonistul Remus Azoiţei, cu violoncelista Laura Buruiană, precum şi alături de cvartetele „Voces" şi „Ad Libitum". Eduard Stan a fost profesor la Conservatorul Superior din Lübeck în perioada 2000 - 2007. În calitate de iniţiator şi director artistic al Festivalului Enescu din Heidelberg / Mannheim 2005, i s-a conferit din partea Institutului Cultural Român Medalia Enescu pentru contribuţia la promovarea muzicii enesciene. Mai multe detalii la www.eduardstan.com.

Programul „Concertelor Enescu" este o iniţiativă comună a Institutului Cultural Roman şi a Societăţii Enescu. Recitalurile au loc în sala de concerte a Institutului în fiecare primă zi de joi a lunii, din februarie şi până în iunie sau iulie, în funcţie de stagiune. Programul a atras până acum o serie întreagă de muzicieni excepţionali şi de ansambluri renumite, care au reuşit să ofere publicului interpretări de cea mai înaltă ţinută ale pieselor enesciene. Din septembrie 2009 Institutul Cultural Român acordă Bursa Societatii Enescu unui student de la Royal Academy of Music.

În luna martie, ambiţiosul program derulat de ICR Londra va continua cu un concert susţinut de Schubert Ensemble, ansamblu prestigios şi bine cunoscut în lumea muzicală britanică, iniţiatorul prestigioasei serii Enescu/Dvořák la Wigmore Hall, printre organizatorii căreia se numără şi institutul nostru.