Centrul de Educaţie al Institutului pentru Memorie Naţională din Varşovia, verniseaza marţi, 1 februarie 2011 expoziţia de fotografie „Solidari cu România”. Expoziţia prezintă 184 de fotografii din perioada decembrie 1989 - ianuarie 1990 realizate de cinci polonezi din Poznań - Robert Kamiński, Józef Kowalewski, Przemysław Walewski, Maurycy Kłopocki şi Jan Kołodziejski, cu ocazia transportului ajutoarelor acordate de Polonia României. Expoziţia poate fi vizitată până la data de 18 februarie 2011.

Expozitie de fotografie: Solidari cu RomaniaFoto: Institutul Cultural Roman

Cu ocazia vernisajului va avea loc o discuţie pe tema căderii regimului comunist în România, avându-i ca invitaţi pe istoricii polonezi dr. Konrad Białecki, Jan Kołodziejski şi dr. Adam Burakowski, precum şi proiecţii de filme - documentarul Decreţeii (2004), regia Florin Iepan, şi filmul artistic Hârtia va fi albastră (2006), regia Radu Muntean.

Proiectul este realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Varşovia.

Expoziţia a fost concepută şi realizată la începutul anului 2009 de către Institutul pentru Memorie Naţională - Filiala Poznań şi a fost prezentată la Bucureşti, la Muzeul Naţional de Istorie a României, în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (IICCR) şi Institutul Polonez din Bucureşti.

Fotografiile au făcut subiectul unui album bilingv polono-român cu acelaşi titlu, lansat cu ocazia vernisajul bucureştean al expoziţiei. Ulterior, expoziţia a mai fost prezentată la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca (noiembrie 2009), la Casa Adam Müller-Guttenbrunn din Timişoara (decembrie 2009 – ianuarie 2010) şi la Muzeul Regional din Międzychód, Polonia (octombrie – noiembrie 2010).