„ILLUMInations” (it. „ILLUMInazioni"). este tema Bienalei de Arta de la Venetia de anul viitor. Tema a fost anuntata de catre curatorul general, doamna Bice Curiger, miercuri 20 octombrie, in cadrul reuniunii pregatitoare a celei de-a 54-a editii a Bienalei de Arta, care se va desfasura în perioada 4 iunie – 27 noiembrie 2011.

„Bienala reprezinta cel mai important forum pentru cunoastere si iluminare a noilor tendinte în artele vizuale. Astfel, titlul celei de-a 54-a editii a Bienalei, «ILLUMInations», reflecta tocmai importanta acestor tendinte într-o lume globalizata. Ma intereseaza în mod special nerabdarea multor artisti contemporani de a stabili un dialog cu publicul si de a pune în discutie conventiile cu care este privita arta contemporana. [...] Termenul nations (natiuni) din titlu se refera în mod simbolic la recentele evenimente de pe scena internationala a artelor vizuale, unde se formeaza grupuri de artisti reprezentand o mare diversitate de activitati si tendinte locale. Sunt adepta ideii unei Bienale cu Pavilioane nationale, întrucat reprezinta pentru artisti o ocazie exceptionala de dialog” a afirmat în cadrul reuniunii doamna Curiger.

Romania va participa la editia de anul viitor a Bienalei de Arta de la Venetia cu doua proiecte nationale: unul în Pavilionul Romaniei din Giardini di Castello si altul în Noua Galerie a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia. În acest sens, institutiile romanesti organizatoare – Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Institutul Cultural Roman si Ministerul Afacerilor Externe – au anuntat în cursul lunii septembrie a.c. lansarea concursului de proiecte pentru cele doua spatii mentionate. Regulamentul poate fi consultat la adresa: www.icr.ro/concurs-bienala-venetia-2011

Documentatiile scrise ale proiectelor vor fi alcatuite în limba romana si în limba engleza, urmand sa fie depuse pana pe data de 3 decembrie 2010, ora 14.00, la sediul Ministerului Culturii si Patrimoniului National.