Tanara pianista din Rusia Yulianna Avdeeva a fost desemnata de catre juriu drept castigatoarea Concursului International de Pian Frederic Chopin din Polonia devenind astfel prima femeie care a castigat acest premiu in ultimii 45 de ani.

Yulianna Avdeeva, in varsta de 25 de ani, a fost selectata de juriu pentru medalia de aur si un premiu de $41,500 (aprox. 30.000 de euro). Totodata, castigatoarea va avea posibilitatea sa sustina concerte pe marile scene ale lumii alaturi de orchestrele simfonice din New York si Tokio si va putea incheia contracte cu marile companii de inregistrari.

Urmatorul premiu a fost impartit intre Ingolf Wunder, in varsta de 25 de ani, din Austria, si Lukas Geniusas, de 20 de ani, un moscovit nascut in Lituania. Premiul trei a revenit lui Daniil Trifonov, de 19 ani, din Rusia, scrie Washington Post.

Concursul, desfasurat in anul in care se aniverseaza bicentenarul nasterii compozitorului polonez Frederic Chopin (Zelazowa Wola,1810-Paris,1849), a inceput in urma cu trei saptamani avand la start 81 de participanti din 23 de tari. In urma unei selectii extrem de severa constand in mai multe probe de interpretare a lucrarilor lui Chopin sunt alesi pentru faza finala cei mai buni 10 concurenti. Aceasta competitie de pian se desfasoara in prezent o data la cinci ani .