Expozitia „Balkanology. Arhitectura nouã si fenomenul urban în Sud-Estul Europei” deschisa în cadrul Bienalei de Arhitectură Bucureşti, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, abordeazã crizele si evolutiile în domeniul arhitectural si urban ce caracterizeazã tãrile din Sud-Estul Europei în perioada post-socialistã. Expozitia prezinta problemele reale ale urbanităţii postsocialiste si totodata reuneste arhitecti si urbanisti renumiti din Iugoslavia, Albania, Bulgaria si România care isi vor expune punctul de vedere in ce priveste reabilitarea urbana, informeaza Asociatia Zeppelin.

“Cãderea regimurilor comuniste în Iugoslavia, Albania, România, Bulgaria a provocat un val amplu de constructii improvizate în toatã zona balcanicã, ceea ce a dat nastere la o nouã formã de urbanizare. Expozitia prezintã arhitectura cvasi-necunoscutã a perioadei post-socialiste si rezultatul planificãrii nereglementate si necontrolate din tãrile sud-est europene”, spune Kai Vöckler, curatorul expozitiei.

Balkanology nu se opreste, însã, doar la o prezentare în oglindã a felului în care schimbãrile socio-politice au afectat arhitectura si planificarea urbanã. Expozitia reuneste arhitecti si urbanisti renumiti din zona balcanicã prezentând abordarea lor fatã de schimbãrile sus mentionate prin intermediul unor proiecte de cercetare si interventii concrete, analize arhitecturale si strategii de planificare, toate acestea având ca scop final reabilitarea urbanã.

“Întrebarea cheie este în ce mãsurã urbanismul nereglementat si informal dezvoltã noi tipologii si forme urbane si cum ar putea aceste forme sã aparã sub eticheta dezurbanizãrii neo-liberale în restul Europei”, spune Kai Vöckler. “Balkanology evitã în mod deliberat încercarea de a obtine o imagine a dezvoltãrii urbane care ar putea fi valabilã pentru întreaga regiune. În schimb, încearcã sã foloseascã exemplele alese din diferite zone pentru a sublinia influente specifice locale asupra arhitecturii si reconstructiei orasului, examinând asadar în mod critic potentialul în directia unei recalificãri în planificarea urbanã”.

Proiectul considerat reprezentativ pentru România si selectat în acest sens în cadrul expozitiei este Magic Blocks, un proiect realizat de Asociatia Zeppelin în colaborare cu Archis Interventions, Point4, ATU, Space Syntax, Platforma 9,81, Hackenbroich Architekten, cu sprijinul Institutului Cultural Român, Uniunii Arhitectilor din România, Fundatiei ERSTE, Forumului Cultural Austriac si Ambasadei Regatului Þãrilor de Jos la Bucuresti. Proiectul propune diverse strategii de interventie si reabilitare urbanã concentrate pe blocurile din perioada comunistã si spatiul public din jurul acestora. Solutiile propuse iau în considerare interventii minimaliste dar de impact asupra vietii oamenilor, care, pentru a putea fi implementate, nu trebuie sã ridice mari probleme de administrative sau de finantare.

“Mediul urban influenţează toate aspectele vieţii noastre şi reprezintă o parte importantă a istoriei şi stilului nostru de viaţă. Cu toate acestea, avem tendinţa de a minimaliza sau chiar ignora legătura între diverse procese de transformare socială şi dezvoltarea urbană. Acesta este motivul pentru care Fundaţia ERSTE susţine puternic, încă din 2007, iniţiative precum Balkanology, care pun în evidenţă impactul schimbărilor socio- politice asupra arhitecturii şi planificării urbane în ţările din Sud-Estul Europei”, spune Boris Marte, membru în Board-ul Fundaţiei ERSTE.

“Balkanology pune în discuţie problemele reale ale urbanităţii postsocialiste în mod analitic, fără lamentări, şi vine cu soluţii punctuale, cu proiecte pilot în câteva oraşe din zonă, cum ar fi Belgrad, Sofia, Priştina, sau mai nou la Bucureşti. E un întreg context pe fundalul căruia se proiectează şi România şi asta e important fiindcă ne dă multe motive să fim echilibraţi şi raţionali. Şi pentru pesimişti şi pentru optimişti. Înflorirea oraşelor sau a arhitecturii la balcanici are ceva caraghios şi bizar în ea, un fel de umor involuntar. Dar dincolo de inventarierea unor astfel de situaţii cu accente dramatice, Balkanology pune în lumină importanţa participării autorităţilor administrative şi a oamenilor politici în relansarea dezvoltării alături de profesionişti şi de comunităţi. Cred că acesta este mesajul cel mai important”, spune la rândul său Constantin Goagea, arhitect, fondator al Asociaţiei Zeppelin.

Expozitia realizată de Swiss Architecture Museum din Basel în colaborare cu Architekturzentrum Wien, Balkanology poate fi vizitată pana pe 15 noiembrie, în cadrul Bienalei de Arhitectură Bucureşti la Muzeul Naţional de Artă Contemporană. Organizatori ai manifestării în România: Asociaţia Zeppelin, Uniunea Arhitecţilor din România, revista Arhitectura.