Ansamblul sculptural „Rechinii roşii" apartinand artistului Mihai Balko va fi montat pe soclul din Piata Presei din Bucuresti, ramas liber dupa 1990. „Rechinii roşii” este al treilea eveniment din „Proiect 1990”, lansat de Ioana Ciocan în ianuarie 2010, proiect ce marchează o serie de evenimente care au ca scop amplasarea unor lucrări de artă contemporană in acest spatiu public. Evenimentul va avea loc marti, 12 octombrie, de la ora 18.00.

„Rechinii roşii” este un discurs ironic la adresa situaţiei politice de după căderea comunismului în ţările din Europa de Est. Ansamblul arhitectural în care îmi plasez lucrarea este unul cu trimitere directă la epoca comunisă oferind cadrul ideal unui discurs plastic contextualizat. Rechinii roşii sunt istorie topită. Rechinii înoată în ape tulburi. Ei sunt fragmentele rezultate din destrămarea stelei sovietice; reasamblarea acestor fragmente poate naşte o altă structură totalitară. Rechinii gravitează în jurul unei structuri politice neconturate pentru a o devora şi a forma din nou întregul. Rechinii roşii sunt un avertisment, o atenţionare. ”, spune artistul Mihai Balko.

Evenimentul anterior a avut loc pe 23 septembrie cand pe soclul lui Lenin din Piaţa Presei a fost montata lucrarea „Fresca Eroului Muncitor Capitalist” aparţinind artistului Emanuel Borcescu. Potrivit initiatoarei proiectului, Ioana Ciocan, asist. drd. în cadrul Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti, „Proiect 1990” nu doreste să pună în balanţă sau să compare sisteme sociale ci, prin apropierea lor să pună în evidenţă punctele nevralgice ale sistemului capitalist, în general, şi al alcătuirii lui în „cheie” românească, în special.