Miercuri, 6 octombrie 2010, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru, nr. 38) vor avea loc vernisajul expozitiei de fotografie „Populatia romaneasca din nordul Bulgariei“ si lansarea cartii Romanii dintre Vidin, Dunare si Timoc. Sarbatori, obiceiuri, credinte de Emil Tircomnicu, publicata la Editura ICR. Alaturi de autorul imaginilor si volumului, vor lua cuvantul prof. univ. dr. Radu Baltasiu, Directorul Centrului European de Studii in Probleme Etnice al Academiei Romane si Ivo Gheorghiev, presedintele Uniunii Etnicilor Romani din Bulgaria, informeaza ICR.

In nordul Bulgariei exista doua comunitati romanesti, care se diferentiaza etnografic. Romanii timoceni traiesc in regiunea dintre Vidin si Timoc, in zona bulgareasca si sunt localizati compact in 32 de sate localitati din jurul orasului Vidin (numit de romani Dii). De-a lungul Dunarii, de la Lom catre Silistra, in regiunile Montana, Vrata, Pleven, Lovech, Veliko Tarnovo, Ruse si Silistra, cu precadere in Vrata, Plevna si Veliko Tarnovo, se afla aproape 70 de sate locuite de populatie de origine romana, in proportii diferite (de la 10 % la 80 %). In prezent, in Bulgaria nu exista invatamant primar si secundar și nici emisiuni tv sau radio in limba romana. Conform estimarilor asociatiilor romanești, comunitatea romaneasca din Bulgaria numara aproximativ 150.000 de persoane.

Cartea si fotografiile realizate in Bulgaria reprezinta o parte a cercetarilor de teren desfasurate de Emil Tircomnicu in nordul Bulgaria, in anii 2009-2010, prin coordonarea proiectului PNI-IDEI nr. 868/2008, finantat de UEFISCSU-CNCSIS.

Emil Tircomnicu este cercetator etnolog la Institutul de Etnografie și Folclor „C. Brailoiu” al Academiei Romane, fiind coautor a doua importante sinteze etnografice: Atlasul Etnografic Roman și Corpusul de Documente Etnografice. A publicat mai multe lucrari de referinta pentru studiul romanitatii sud-dunarene, printre care: Meglenoromanii. Destin istoric și cultural (Editura Etnologica, 2004), Despre aromani. De vorba cu Hristu Candroveanu (Editura Fundatiei Culturale Dimandarea Parinteasca, 2006), Identitate romaneasca sud-dunareana. Aromanii din Dobrogea (Editura Etnologica, 2007), Obiceiuri și credinte macedoromane. Dictionar (Editura Biblioteca Bucurestilor, 2009).

„Cercetatorul care analizeaza statistic datele privind minoritatile nationale din tarile din jurul Romaniei va vedea ca etnicii romani nu sunt evidentiati in recensamintele oficiale decat in proportii infime. In Republica Moldova se gasesc in proportie de aproximativ 2%, in Bulgaria, in zona Timocului, sub 1 %, nemaivorbind de Serbia, Albania, Grecia s.a. Consultand hartile etnice realizate in urma cu un secol de specialistii straini, vom vedea ca alta ar trebui sa fie astazi realitatea. De la biroul de lucru se pune intrebarea: romanii au fost asimilati sau situatia din societatile respective (juridic-legala sau social-culturala) nu permite afirmarea identitatii romanesti? Atunci cand exista, se pot consulta datele celor care declara limba materna ca fiind limba romana sau un dialect al limbii romane, in paralel cu cele ale originii etnice. Se poate face, de asemenea, apel la recensamintele de la inceputul secolului al XX-lea si din perioada interbelica. Relevanta, insa, ramane radiografierea realitatii sociale, prin deplasarea „pe teren”. Abordarea noastra surprinde in imagine realitatea sociala si etnografica a comunitatilor romanesti din nordul Bulgariei (in special din zona de nord, Valea Dunarii, cu localitatile cuprinse intre Silistra si Lom, ca si arealul dintre Vidin, Dunare si Timoc, cunoscut sub numele de Valea Timocului bulgaresc). In aceaste zone am realizat cercetari etnografice prin coordonarea proiectului CNCSIS-IDEI, nr. 868/2008, in perioada 2009-2010, incercand extinderea cercetarilor Atlasului Etnografic Roman in afara spatiului statal, in cadrul comunitatilor istorice romanesti din jurul granitelor. Fenomenul etnografic, precum si cel lingvistic, nu se opreste la granita statului, el regasindu-se acolo unde exista o populatie de aceeasi origine etnica” - Emil Tircomnicu

Expozitia va fi deschisa in perioada 1-8 octombrie 2010. Accesul publicului este liber.