Maratonul muzical „Adevăratul Chopin” organizat de Radio Romania Cultural cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea compozitorului şi pianistului polonez, Frédéric Chopin, va avea loc sâmbătă, 2 octombrie. De la ora 0.00 la 24.00, pe frecvenţele Radio România Cultural vor putea fi ascultate cele 21 de CD-uri din seria „The Real Chopin” care cuprind înregistrări realizate exclusiv pe instrumentele epocii, mai precis de la mijlocul secolului al 19-lea.

Frédéric Chopin Foto: Radio Romania

Concomitent cu maratonul „Adevăratul Chopin... 24 de ore în compania muzicii la Radio România Cultural” la Varşovia are loc deschiderea celei de-a XVI-a ediţii a Concursului Internaţional „Chopin”. Oltea Şerban Pârâu şi Sebastian Crăciun, gazdele maratonului muzical de la Radio România Cultural, au pregatit pentru pentru publicul meloman 24 de ore de înregistrări ale creaţiilor lui Chopin în versiunile unora dintre cei mai mari interpreţi chopinieni ai zilelor noastre, pe instrumente din secolul XIX.

Acesta este farmecul colecţiei „The Real Chopin”, al cărei producător - Stanislaw Leszcyznski - îşi propune să reveleze melomanilor cum sună creaţiile compozitorului polonez pe instrumente din epoca sa. Potrivit comunicatului Radio Romania Cultural, imediat după miezul nopţii de 1 spre 2 octombrie, seria debuteză cu o înregistrare istorică ce datează din 21 februarie 1948, descoperită în arhivele radioului polonez – recitalul lui Raul Koczalski de la celebrarea a 130 de ani de la naşterea lui Chopin. Raul Koczalski, care a studiat cu elevul lui Chopin – Carol Mikuli, şi-a dedicat întreaga viaţă păstrării tradiţiei interpretative chopeniene. Pe parcursul zilei îi veţi mai putea audia pe Fou Ts’ong, Nelson Gorner, Ka Ling Coleen Lee, Tatiana Shebanova, Jan Kryzsytof Broja şi mulţi alţii.

Maratonul „Adevăratul Chopin... 24 de ore în compania muzicii la Radio România Cultural” este realizat cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti şi poate fi ascultat şi pe internet, la adresele www.radioromaniacultural.ro şi www.radiocultura.ro.

Frederic-Francois Chopin (1 martie 1810 – 17 octombrie 1849) este considerat unul dintre cei mai mari muzicieni din istorie. Compozitorul francez, de origine poloneza, a scris piese aproape exclusiv pentru pian reusind sa exploateze la maxim toate resursele instrumentului.

Muzica sa este caracterizata prin complexitate tehnica, profunzime si expresivitate. El inventeaza forme muzicale precum balada, insa cele mai semnificative inovatii le aduce unor genuri precum sonata pentru pian, valsul, nocturna si preludiul.

Frederic Chopin este primul compozitor clasic occidental care include elemente slave in muzica sa: mazurcile si polonezele sale reprezinta chiar si astazi baza muzicii clasice nationale poloneze.