Publicul venetian este invitat joi, 30 septembrie, incepand cu ora 18.00, la Ateneo Veneto di Scienze, Lettere ed Arti (Campo San Fantin, 1897) la o seara dedicata scriitoarei Herta Muller, laureata Premiului Nobel pentru literatura 2009.

Manifestarea este organizata de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia in colaborare cu prestigioasa institutie venetiana, fondata in anul 1812 prin decretul semnat de Napoleon Bonaparte. Potrivit IRCCU, proiectul se inscrie in strategia filialei de la Venetia a Institutului Cultural Roman privind promovarea scriitorilor romani si a traducerilor de literatura romana in Italia.

Protagonistele serii vor fi tanara artista italiana Paola Zoppi, scriitoare, performer, director artistic al Festivalului LibrInTerra, jurnalist in domeniul cultural si violonista Helga Ovale, absolventa a Conservatorului din Pavia.

Scenariul serii creat de Paola Zoppi reprezinta un montaj literar si teatral de fragmente din primul roman tradus in limba italiana al Hertei Muller, Il paese delle prugne (editura Keller, 2008), punctate muzical de violonista Helga Ovale.

In deschiderea evenimentului literar-muzical, Paola Zoppi va face pentru publicul venetian o scurta prezentare a operei si personalitatii Hertei Muller, plecand de la alte doua romane traduse ulterior in limba italiana: Lo sguardo estraneo, ovvero la vita e un peto in un lampione (editura Sellerio, Palermo, 2009) si Cristina e il suo doppio (editura Sellerio, Palermo, 2010.