În perioada 25 septembrie – 14 noiembrie 2010 va avea loc la Kunsthalle Basel expoziţia Marietei Chirulescu. Curator al acestui solo-show al artistei române stabilite la Berlin este Adam Szymczyk, directorul instituţiei elveţiene. Este a treia expoziţie a unui artist român în acest spaţiu, după Dan Perjovschi (2007) şi Daniel Knorr (2009).

Considerată a fi una dintre cele mai promiţătoare artiste contemporane române, Marieta Chirulescu deţine un spectru foarte variat al exprimărilor artistice, incluzând desenul, pictura, printmaking-ul, colaje (realizate mecanic sau digital). În centru se află chestionarea operei de artă, a imaginii şi a semnificaţiei ei în contextul actual. Este vorba despre aşa numite “Byproducts” ale picturii sau despre procese automate de reproducere: despre greşeli, neregularităţi, cauzate de artista însăşi sau de software. Abstracte la prima vedere, lucrările învăluite de mister ale Marietei Chirulescu păstrează spaţii de rezonanţă cu lumea reală, cu propria biografie, cu istoria artei în general.

În data de 28 octombrie va avea loc la Stadtkino Basel o discuţie publică cu artista, iar pe 13 noiembrie va fi lansat catalogul expoziţiei.

Expoziţia Marietei Chirulescu de la Kunsthalle Basel este cel de-al treilea important eveniment de artă contemporană românească sprijinit de Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” de la Berlin în luna septembrie. În data de 10 septembrie a avut loc la Galeria Plan B vernisajul expoziţiei sculptorului Rudolf Bone – expoziţie avându-l drept curator pe Mircea Cantor, iar pe 19 septembrie la Dorsten, în capitala culturală Ruhr 2010 a fost deschisă expoziţia „Action” a lui Roman Tolici, organizată împreună cu Galeria KunstART şi asociaţia VirtuellVisuell. Curatoarea expoziţiei lui Roman Tolici, deschisă publicului până pe data de 17 octombrie 2010, este Oana Tănase, informeaza ICR.