Institutul Cultural Roman organizeaza joi, 23 septembrie, de la ora 17.30, la sediul institutiei, dezbaterea „Exercitii de memorie. Reconstituirea literara a istoriei recente“ la care sunt invitati scriitorii Mario Fortunato, Gabriela Adamesteanu, Jan Koneffke, Ion Vianu si criticul literar Mircea Martin, moderator al dezbaterii.

Printre temele care vor fi discutate se numara motivatiile alegerii unor subiecte legate de trecutul recent si modul in care fiecare dintre autorii participanti se confrunta cu dictaturile prin care au trecut tarile lor in secolul XX. Dezbaterea va urmari identificarea diferentelor, dar si a perspectivelor comune asupra problematicii istorice.

Prozator, poet si jurnalist german, Jan Koneffke s-a nascut in 1960, la Darmstadt. Dupa terminarea studiilor de filozofie si germanistica la Berlin, se dedica publicisticii si literaturii. In 1995 beneficiaza de bursa Villa Massimo, petrecand cativa ani la Roma. In 2003 se muta la Viena, unde devine redactor si, din 2004, coeditor al revistei Wespennest. Din 1998 se implica activ in viata culturala romaneasca si isi imparte timpul intre Viena si Bucuresti. Traducerea in limba romana a romanului sau O iubire la Tibru a fost publicata in 2007 (Editura Humanitas). A fost distins, printre altele, cu Premiul „Leonce und Lena“ pentru lirica, cu Premiul „Offenbacher“ si cu Premiul „Friedrich Hӧlderlin“. In prezent, lucreaza la un roman avand ca tema Romania anilor 1930.

Mario Fortunato (n. 2 septembrie 1957, Cirò) este un cunoscut scriitor si publicist italian. Dupa terminarea studiilor de filosofie la Roma, lucreaza ca jurnalist cultural, mai intai pentru Rai Tre, apoi pentru Panorama, Reporter si L’espresso, al carui site web ii gazduieste si blogul de critica literara, Culture Club. Intre 2000 si 2004 conduce Institutul Italian de Cultura din Londra. Cand Guvernul Berlusconi propune indepartarea lui de la conducerea institutului, un grup de personalitati britanice – printre care si doi viitori laureati ai premiului Nobel, Doris Lessing si Harold Pinter – se mobilizeaza in favoarea sa, obtinand repunerea lui in functie. A lucrat in calitate de consultant editorial al grupului editorial Einaudi si, in prezent, al editurii Nottetempo, dar se ocupa si de cinema, teatru si televiziune, colaborand cu BBC, The Guardian, La Stampa si Le Monde. Romanul sau Zilele inocente ale razboiului, a aparut in 2008, la Editura Art, in traducerea Doinei Condrea Derer.

Gabriela Adamesteanu este una dintre cele mai cunoscute scriitoare din Romania, deopotriva pentru calitatea prozei sale, dar si pentru implicarea sa civica. Ca membra marcanta a Grupului pentru Dialog Social, Gabriela Adamesteanu s-a implicat in numeroase initiative menite sa sprijine democratizarea vietii publice si politice in Romania post-comunista.

Revista 22, pe care a condus-o de la infiintare pana in 2005, a creat un model de jurnalism cultural cu implicatii politice si civice. Romanele Drumul egal al fiecarei zile (1975) si Dimineata pierduta (1984) si volumele de povestiri Daruieste-ti o zi de vacanta (1979) si Vara-primavara (1989) i-au adus cele mai importante premii nationale. Dupa doua volume de publicistica – Obsesia politicii (1995) si Cele doua Romanii (2000) – si o intensa activitate dedicata democratizarii societatii romanesti, Gabriela Adamesteanu se intoarce la literatura, publicand, in 2003, romanul Intalnirea, la editura Polirom, reeditat, in versiune definitiva, in 2007. Din 2005, cand Dimineata pierduta este publicat la Gallimard, scrierile ei au fost, sau urmeaza sa fie traduse la unele dintre cele mai importante edituri din Franta, Spania, Statele Unite, Italia, Ungaria, Israel, Germania, Bulgaria, Rusia, Estonia, Polonia, Olanda. Volumul Intalnirea este programat sa apara in luna octombrie la editura Notettempo, in Italia, cu sprijinul Institutului Cultural Roman.

Ion Vianu a urmat studii de filologie clasica, iar ulterior medicina. A emigrat in Elvetia in anul 1977, dupa ce s-a implicat in miscarea lui Paul Goma, fiind printre putinii care au avut curajul sa semneze Apelul lansat de acesta. In strainatate a publicat numeroase articole si studii privind istoria si filosofia psihiatriei si s-a distins ca unul dintre colaboratorii constanti ai postului de radio Europa Libera. S-a implicat in mod activ in denuntarea psihiatriei politice comuniste. Volume publicate: Introducere in psihoterapie (1975), Stil si persoana (1975), volum distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, Amintiri in dialog. Memorii in colaborare cu Matei Calinescu (1994), Paramnezii (2005), Blestem si Binecuvantare (2007), Investigatii mateine (2008), Necredinciosul (2008), Exercitiu de sinceritate (2009). A initiat ciclul de romane Arhiva tradarii si a maniei, din care a publicat Caietele lui Ozias (2004) si Vasiliu, foi volante (2006). Acesta din urma a fost publicat in 2010 in Spania, la prestigioasa editura Aletheia, in traducerea Ioanei Zlotescu Simatu, cu sprijinul Institutului Cultural Roman. Cel mai recent roman al sau, Amor intellectualis. Romanul unei educatii (Polirom, 2010) este povestea unei maturizari intelectuale si sentimentale pe fundalul unei epoci tulburi, cea a instaurarii si consolidarii regimului comunist.

Accesul publicului este liber, informeaza ICR