Una dintre atracţiile ediţiei de acest an a fost Fanfara din Vorona, unul dintre cele mai bune ansambluri rurale româneşti, care a fost solicitată să cânte în numai puţin de 8 concerte, dublu faţă cele programate, inclusiv la magnifica defilare de la sfârşitul Festivalului. Nu mai puţin interesante au fost, pentru miile de vizitatori, standul României, şi mai ales demonstraţiile măiestre la vechiul război de ţesut şi superbele costume şi ţesături populare. Standul a fost amenajat cu sprijinul Muzeului Judeţean Botoşani şi a fost însufleţit de prezenţa etnografelor Steliana Băltuţă şi Elena Văculişteanu şi a meşterei populare Niculina Andronache.

Fanfara din Vorona la LondraFoto: ICR

Potrivit ICR Londra, la începutul defilării, cei 11 membri ai Fanfarei au fost felicitaţi şi încurajaţi de însuşi Lordul Primar al Londrei, Boris Johnson. Lordul Primar a fost însoţit de Adrian Evans, directorul Festivalului, susţinător entuziast al culturii române, şi de parlamentarul Simon Hughes, preşedinte al Thames Festival Trust. Ambasadorul României în Marea Britanie, dr Ion Jinga, a vizitat la rândul său standul României şi a urmărit unul dintre concertele Fanfarei.

Festivalul Tamisei este cel mai mare festival al Londrei. Pe malul drept al fluviului, din dreptul Parlamentului si pâna la Turnul Londrei, se înşiruie scene, standuri, restaurante, locuri de joacă şi, timp de două zile pline, de dimineaţa până noaptea târziu, au loc în jur de 40 evenimente, urmărite de aproximativ 900.000 de spectatori.

Prezenţa românească la Festivalul Tamisei a fost organizată de Institutul Cultural Român din Londra, în colaborare cu Muzeul de Etnografie şi Consiliul Judeţean Botoşani şi cu sprijinul Ambasadei României în Marea Britanie.