Reunite sub denumirea ITINERARIOS AFINES/ ITINERARII. AFINITATI, lucrarile a zece fotografi spanioli propun o viziune asupra acestei arte in Spania contemporana, oferind o panorama a diverselor moduri de abordare a mediului fotografic si a abundentei de propuneri pe care le presupune. Curatoarea expozitiei a optat pentru autori deja consacrati, cu o traiectorie artistica importanta, care se bucura de recunoastere in tara natala, iar unii dintre ei – chiar in afara Spaniei, nascuti in jurul deceniului sase sau mai tineri, prezenti pe scena artistica internationala.

Fotografii incarcate de istorie ale unor foste cimpuri de lupta, imagini ale Spaniei rurale sau ale petrecerilor duminicale, portrete pictate si peisaje urbane ale Cubei, toate aceste chipuri ale prezentului se intilnesc pe simezele acestei expozitii.

Cristina García Rodero, Alberto García-Alix, Ferran Freixa, Cristóbal Hara, Chema Madoz, Ángel Marcos, Ouka Leele si Javier Vallhonrat fac parte din generatia nascuta la sfirsitul anilor ’40-’50. Unii dintre ei – ca Ferran Freixa, Alberto García-Alix, Cristina García Rodero sau Cristóbal Hara – lucreaza in mediul fotografiei traditionale sau documentare, altii – si e cazul lui Chema Madoz, Ángel Marcos, Javier Vallhonrat si Ouka Leele – abordeaza aceasta disciplina dintr-o perspectiva mai poetica, picturala sau conceptuala. Xavier Ribas si Bleda y Rosa apartin grupului nascut in anii ’60 si sint reprezentativi pentru ambele curente, cea care apeleaza la izvoarele documentarului si cea conceptuala.

Prin selectia lucrarilor, curatoarea a luat in consideratie, in mod special, aspecte care pot interesa publicul roman si care dau masura culturii, a traditiilor si a practicilor spaniole, abordind, in egala masura, iconografia istoriei secolului XX.

Oliva María Rubio este doctor in Istoria si Teoria Artei a Facultatii de Filozofie si Litere a Universitatii Autonome din Madrid. A fost curatoarea unui important numar de expozitii de fotografie (dedicate, printre altii, lui August Sander, Sol LeWitt, Marina Abramovic, Adrian Piper, Alberto García-Alix, Cristina García-Rodero), iar din 2000 este comisarul proiectului „Generatii. Premii si burse de arta Caja Madrid“.

Din 2008, coordoneaza cursul de vara de fotografie „Escuela de las Artes“ organizat de Universitatea Carlos III si Cercul de Arte Frumoase Madrid. In prezent este directoarea departamentului de expozitii al Centrului Cultural „La Fábrica“. In 1994 a publicat cartea Privirea dinauntru. Suprarealismul si pictura (Madrid, Tecnos).