La initiativa unui grup de intelectuali, cei mai multi cu vederi de stanga, a fost lansata platforma criticatac.ro. Potrivit manifestului semnat de Ciprian Siulea, Vasile Ernu, Costi Rogozanu si Mihai Iovanel, CriticAtac se pozitioneaza ca un grup independent de analiza ideologica si dezbateri care doreste sa impuna o agenda diferita in spatiul public, dincolo de ceea ce autorii numesc “temele calduţe din mainstreamul intelectual”.

„Societatea civila a murit, poate e timpul sa înviem adevaratele motive pentru care îsi au rostul artistii si intelectualii pe lumea asta: sa atinga, sa atace, sa provoace si nu doar sa amuze si sa satisfaca puterea”, se afirma in manifestul grupului.

Intr-un interviu pentru Hotnews.ro, scriitorul Vasile Ernu a despre vorbit despre prioritatile grupului: “Din punctul meu de vedere prima zona de atac, cea care a devenit sufocanta, este zona conservatoare si oportunista in care se scalda cea mai mare parte a intelighentiei noastre: discurs neointerbelic cum zice colegul nostru Siulea si posturi cit mai bine plasate si remunerate”. Ernu a vorbit, de asemenea despre nevoia de recuperare a unui “anumit discurs critic care vine oe filiera de stanga” . “Nu e nimic de ascuns aici. Stinga ca si dreapta sint moduri de reflectie nu boli mentale”, adauga Vasile Ernu precizand totodata ca membrii grupului nu urmaresc neaparat legitimarea cu ajutorul polemicii ci porpunand abordari diferite.