Festivalul de Literatură de la Mantova, considerat cel mai important eveniment literar cu caracter internaţional din Italia, se desfasoara in perioada 8-12 septembrie 2010. Vineri, 10 septembrie, scriitoarea Ştefania Mihalache va participa la întâlnirea cu publicul prevăzută în proiectul „Scritture Giovani”, inclus în programul Festivalului.

Proiectul a fost propus de organizatorii festivalului în anul 2002, cu sprijinul Programului Cultură al Uniunii Europene, fiind adoptat imediat de alte două importante festivaluri europene: The Guardian Hay Festival (Hay-on-Wye) şi Internationales literaturfestival (Berlin).

Scopul acestui proiect este promovarea tinerilor scriitori europeni, la fiecare ediţie fiind invitaţi patru participanţi, trei reprezentând limbile ţărilor care organizează festivalurile menţionate mai sus (italiană, engleză, germană) şi un al patrulea reprezentând o altă ţară europeană. Scriitorii selecţionaţi pentru ediţia din 2010 sunt: Dora Albanese (Italia), Catrin Dafydd (Marea Britanie), Clemens Setz (Austria) şi Ştefania Mihalache (România).

La întâlnirea din 10 septembrie, Ştefania Mihalache şi Clemens Setz vor intra în dialog cu tânăra scriitoare italiană Michela Murgia, câştigătoarea din acest an a premiului Campiello. Discuţiile vor fi moderate de Chicca Gagliardo, scriitoare şi critic literar.

În cadrul proiectului „Scritture Giovani”, cei patru scriitori participă cu sesiuni de lecturi şi intervenţii în cadrul dezbaterilor pe teme literare la toate cele trei festivaluri: The Guardian Hay Festival (Hay-on-Wye, 27 mai – 6 iunie 2010), Festivaletteratura (Mantova, 8-12 septembrie 2010) şi Internationales literaturfestival (Berlin, 15-25 septembrie 2010).

Totodată, aceştia au scris o operă de proză scurtă, care a fost tradusă în italiană, germană, engleză şi inclusă în volumul colectiv anual, care în acest an se intitulează SEA, tema acestei ediţiei fiind, evident, marea. Volumul poate fi consultat şi descărcat la adresa http://www.scritturegiovani.it/it/.

Partenerii etapei de la Mantova a proiectului sunt Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Forumul Austriac de Cultură din Milano.