La Muzeul Naţional din Gdańsk, în data de 4 septembrie 2010, va avea loc vernisajul expoziţiei „Van Eyck - Memling - Brueghel. Capodopere ale picturii din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu”.

Expoziţia este rezultatul colaborării dintre cele două muzee, începută anul acesta, cu sprijinul ICR-Varşovia. În cadrul ei vor fi prezentate publicului polonez stiluri de pictură şi pictori care se întâlnesc rar sau deloc în colecţiile poloneze. Pentru prima dată în istoria muzeală poloneză, în acelaşi loc se vor găsi trei tablouri de Hans Memling, două portrete din colecţia sibiană şi „Judecata de Apoi”, care se află în colecţia Muzeului Naţional din Gdańsk.

Expoziţia va fi însoţită de un calendar de evenimente ştiinţifice şi educaţionale, care cuprinde mai multe prelegeri susţinute de critici şi istorici de artă polonezi (în special de la Muzeul Naţional din Varşovia), precum şi activităţi pentru copii şi tineri.

Tot în cadrul expoziţiei, va fi lansat albumul bilingv polon-englez Van Eyck – Memling – Brueghel. Masterpieces of painting from the Collections of the Brukenthal National Museum of Sibiu, Romania, care a fost finanţat prin programul „Publishing Romania” al Centrului Naţional al Cărţii.

Expoziţia va fi deschisă publicului până în data de 31 decembrie 2010.