O expozitie-manifest pe tema distrugerilor de patrimoniu construit va fi vernisata joi, 13 mai, ora 18.30, la Muzeul Taranului Roman. Expozitia, curatoriata de artista Doina Vella, este realizata sub egida Ordinului Arhitectilor din Romania si este sustinuta de Institutul Cultural Roman. Cu aceasta ocazie, vor fi prezentate Cartea Neagra a distrugerii patrimoniului arhitectural si urbanistic in Romania si site-ul www.distrugeri.ro.

La vernisaj vor lua cuvantul Vintila Mihailescu (Muzeul Taranului Roman), Virgil Scripcariu, Dan Lungu si Anca Bratuleanu (Uniunea Arhitectilor din Romania).

Site-ul www.distrugeri.ro isi propune sa prezinte realitatea dramatica a degradarii/disparitiei patrimoniului nostru la nivel national. Comunitatile sunt incurajate, prin acest demers, sa participe la identificarea punctelor nevralgice si a cailor de actiune pentru a preveni pierderile si a remedia distrugerile.

Expozitia cuprinde fotografii realizate de Doina Vella, Adrian Balteanu si Irina Iamandescu si poate fi vizitata in perioada 10-30 mai in salile Acvariu si Foaier si pe esplanada Muzeului Taranului Roman.

„Expozitie manifest realizata sub egida Ordinului Arhitectilor din Romania si gazduita cu generozitate de Muzeul Taranului Roman, www.distrugeri.ro ofera privirii indragostite de frumos un parcurs initiatic prin spatiile fascinante ale Morii lui Assan, monument de categoria A vandalizat de ani de zile, printre trunchiuri de ciresi recuperati de Serban Sturdza si revizitati de artistul Virgil Scripcariu, prin bogatia stilistica a unui oras surprinzator, emotionant si ignorat de locuitorii sai.“ declara curatorul expozitiei, Doina Vella

Expozitia pune in lumina si alte initiative, aratand ca solutiile sunt posibile: proiecte ale unor ONG-uri din domeniu (ex.: proiectul „Zona mea protejata” al asociatiei Pro_ Do_ Mo), proiectul de inventariere fotografica a ZP realizat de Pro_Do_Mo si Salvati Bucurestiul, proiectul de explorare urbana In cautarea Micului Paris al Centrului de Resurse pentru Participare Publica CeRe, bloguri, site-uri dedicate protectiei patrimoniului. Fiecare ONG care activeaza in domeniu va avea posibilitatea sa-si prezinte proiectul/proiectele in cadrul expozitiei.