Sindicatul criticilor de film francezi a acordat Premiul pentru cea mai buna carte straina despre film regizorului roman Lucian Pintilie pentru volumul "Bric-a-brac: Du cauchemar réel au réalisme magique" (2009), aparut la editura L'Entretemps, in traducerea lui Marie-France Ionesco, fiica dramaturgului Eugene Ionesco. Premiul este impartit cu germanului Volker Schlöndorff, pentru cartea "Tambour battant Mémoires", informeaza Agerpres care citeaza site-ul sindicatului francez, http://www.syndicatdelacritique.com.

De peste 30 de ani, Sindicatul criticilor de film francezi acorda anual les Prix du Syndicat Français de la Critique de Cinéma.

Lucian Pintilie este o personalitate de marca a cinematografiei romanesti. Cunoscutul regizor de teatru si film s-a nascut la Tarutino, localitate din Ucrainasi este licentiat al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale", promotia 1956.

Dupa interzicerea spectacolului cu piesa "Revizorul", in 1972, Lucian Pintilie emigreaza in Franta unde se face cunoscut publicului francez prin numeroase piese de teatru intre care se numara "Le Dernieres" de Gorki (1978); "Ce Soir, on improvise" de Pirandello (1987); "The Dance of the Death" de Strindberg (1989).

In 1979, si-a facut debutul in teatrul muzical, cu "Les Choeophores" si cu opera "The Enchanted Flute" de Mozart.

Se intoarce in tara, dupa 1990, si regizeaza o serie de filme de succes: "Balanta" (1991), "O vara de neuitat" (1992), "Prea tarziu" (1995), "Terminus Paradis" (1998), "Dupa amiaza unui tortionar" (2001), sau "Niki Ardelean, colonel in rezerva" (2003), film prezentat in acelasi an la Festivalul de la Cannes.