Stephen Wiltshire a fost diagnosticat cu autism la varsta de trei ani si nu a vorbit pana la cinci ani, dar ca adult isi vinde operele artistice pe mii de lire sterline. Recent, Wiltshire a calatorit in New York, unde si-a finalizat proiectul care cuprinde noua desene panoramice masive ale marilor orase din intreaga lume. A desenat fiecare loc doar din amintiri. Si asta pentru ca memoria sa stocheaza imaginea completa a unui oras, dupa o plimbare cu elicopterul de doar cinci minute, informeaza Reuters.

"Vad cladirile si linia orizontului, ca prin ochii unei pasari", a explicat Wiltshire, in varsta de 35 de ani. Din elicopter, el a vazut Empire State Building, cladirea Chrysler, Citicorp, centrul Rockefeller si Central Park. "Adica intregul Manhattan", a povestit el. Panorama New York-ului urmeaza celor realizate in Tokio, Roma, Hong Kong, Frankfurt, Madrid, Dubai, Ierusalim si Londra.

Acum, dupa plimbarea la New York, tanarul se declara indragostit de oras. "Sunt interesat de zgarie-nori si de scene din strada, de taxi-urile din New York, de limuzine si de masinile americane mari", a povestit el. In comparatie cu Londra, orasul unde s-a nascut, New York "este urias". Unul dintre filmele sale preferate este "Saturday Night Fever". "Pentru ca este din anii '70, ceea ce imi place, si imi place Bee Gees si cred ca John Travolta este un mare actor", a continuat Wiltshire.

Aptitudinile tanarului au fost descoperite in timpul copilariei, cand nu putea relationa cu lumea si singurul lucru care il calma era desenul. Primele sale reprezentari au infatisat animale si autobuze din Londra, dar au evoluat rapid la cladiri si panorame care l-au transformat intr-un artist recunoscut pe plan international.

"Voiam sa desenez", explica tanarul. "Ma simt bine. Sunt multumit de ceea ce fac", a continuat el. Acum, Wiltshire studiaza arta o zi pe saptamana, in Londra. "Cand am vazut ca arta devine o cariera pentru el, ne-am gandit sa-l ajutam sa isi ia o diploma", a declarat Annette Wiltshire, in varsta de 37 de ani, sora lui Stephen. Ea a fost si cea care l-a insotit pe tanar la New York.

Wiltshire traieste in Londra, cu mama sa, are propria galerie si ia lectii de pian. In 2006 a fost numit de Printul Charles membru al Ordinului Imperiului Britanic (MBE), pentru contributia la lumea artei. "Este un om foarte dragut", isi aminteste Wiltshire despre Printul Charles. "A vorbit cu mine despre interesul meu fata de arta si a fost foarte amabil".

Acum, lista obiectivelor turistice se imbogateste pentru tanarul britanic cu fiecare calatorie pe care o face. Vrea sa mearga cu autobuzul prin New York, ca sa auda toate zgomotele si sa vada luminile puternice de pe Broadway, povesteste Wiltshire.