Jurnal de doliu, de Roland Barthes, se lanseaza concomitent la Paris si Bucuresti

de E.M.     HotNews.ro
Luni, 25 mai 2009, 15:32 Actualitate | Cultură

Editura Cartier lanseaza Jurnal de doliu, de Roland Barthes. Lansarea va avea loc joi, 28 mai, ora 18:00, la Libraria din Fundul Curtii, Calea Victoriei nr. 120. Concomitent cu aparitia la Paris, la Bucuresti vor fi prezenti, alaturi de traducatorul Em.Galaicu-Paun, Simona Branzaru, Bogdan Ghiu, Carmen Musat si Simona Sora.

Redactat esentialmente la Paris si la Urt, intre 26 octombrie 1977 si 15 septembrie 1979, Jurnalul de doliu contine 330 de fise, asezate in ordine cronologica, titlul apartinand lui Roland Barthes. Banalitatea unei experiente de viata – cea mai cumplita din cate se poate imagina, si anume pierderea mamei – se intoarce, sub pana lui Roland Barthes, intr-un eveniment literar major (adevarat, la distanta de 3 decenii de la ultima nota scrisa, in 15 septembrie 1979, si 29 de ani de la moartea autorului, in martie 1980): Journal de deuil vede lumina tiparului pe 5 februarie 2009, la Editura Seuil, starnind imediat o vie polemica. Nu este singura polemica din Franta ultimilor ani privitoare la publicatiile postume: seminarele lui Lacan, autobiografia lui Althusser, ineditele lui Foucault provoaca mania unora si entuzisamul altora. Jurnal de doliu este nu atat o „ciorna” a Camerei luminoase, cat arhiva unei carti ce nu exista (romanul proiectat „Vita nova”, niciodata scris, dar din care va rezulta cursul sau pentru Collège de France, „La Préparation du roman”), in continuarea Fragmentelor dintr-un discurs indragostit. Nu in ultimul rand, amintesc ca primul articol critic semnat de Roland Barthes, in 1942, este consacrat Jurnalului lui André Gide, pentru ca ultimele note sa apartina propriului Jurnal de doliu: cerc inchis, cum ar fi – cercul artistilor disparuti.
(Em. Galaicu-Paun)

Roland Barthes, Jurnal de doliu. 26 octombrie 1977 – 15 septembrie 1979, Traducere din franceza de Em. Galaicu-Paun, Editura Cartier, Colectia „Biblioteca deschisa”, 2009, 268 p., Pret: 43 RON.

La Editura Cartier, in seria de autor Roland Barthes au mai aparut:
Gradul zero al scriiturii. Noi eseuri critice, 2006;
Fragmente dintr-un discurs indragostit, 2007;
Placerea textului. Roland Barthes despre Roland Barthes. Lectia, 2006;
Eseuri critice, 2006;
Incidente, 2007;
Imperiul semnelor, 2007.

In aceeasi serie urmeaza sa apara:
Roland Barthes, S/Z;
Roland Barthes, Sade – Fourier - Loyola;
Roland Barthes, Critica si adevar.

In Colectia Biblioteca deschisa au mai aparut:
Denis Guedj, Teorema papagalului, 2008;
Romain Gary, Himere, 2007;
Pierre Drieu la Rochelle, Belukia, 2007;
Pierre Drieu la Rochelle, Ostenit printre femei, 2007;
Kakuzo Okakura, Cartea ceaiului, 2007;
Romain Gary, Dincolo de limita aceasta biletul isi pierde valabilitatea, 2007;
Marguerite Duras, Extazul Lolei V. Stein, 2006.


Citeste mai multe despre   
Jurnal​ din Israel

FOTOGALERIE Tel Aviv: artistic si sofisticat

Tel Aviv e un oras nou pornit de la un port vechi si are un tip de sofisticare, nearoganta, care-l face definitiv interesant. Arhitectura lui, accentele moderne, tusele europene, aspiratiile americane, muzeele, casele memoriale permit calatorilor sa traiasca in el si o experienta culturala. Spiritul relaxat al orasului si umorul generatiei tinere din Tel Aviv se traduce uneori in mici capodopere in culoare pe ziduri. Unul dintre cele mai bune, amuzante si interesante tururi e cel din cartierul florentin, cunoscut ca partea boema a orasului.

545 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version