Vineri, 29 mai, ora 20.00, Institutul Cultural Roman din Budapesta, in colaborare cu Federatia de Jazz din Ungaria si cu programul KULTEA al Muzeului Comertului si al Industriei Turistice din Budapesta organizeaza „o noua cursa” a Locomotivei Jazz cu oprire la Budapesta. Locomotiva va calatori cu vagoane din Romania si Ungaria.

Vor conduce publicul intr-o calatorie luxurianta prin toate formele de relief ale jazzului Arthur Balogh (RO) contrabas si Márkus Tibor (HU), pian, Csepregi Gyula (HU) saxofon si Bágyi Balázs (HU) tobe.

Nascut la Timisoara Arthur Balogh este absolvent al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti - contrabas si al Universitatii de Muzica din Nurnberg iar in prezent este masterand la Universitatea de Muzica Nurnberg. A concertat alaturi de Aura Urziceanu, Mircea Tiberian, Sam Newsome (USA), Zoltan Lantos (Ungaria), Nicolas Simion (Germania), Byron Wallen (Marea Britanie) si altii. Este castigator al mai multor premii printre care Marele Premiu pentru "Cea mai buna formatie de jazz de tineret", alaturi de formatia sa, NAJQ, Cluj-Napoca (2002) si doua premii oferite de Societatea Romana de Radio: "Cea mai buna aparitie", NAJQ (2003) si "Cel mai bun Quartet de jazz" alaturi de Garbis Dedeian (2004).

Dupa absolvirea Colegiului de Muzica Bartók Béla si a Conservatorului Liszt Ferenc, specializare pian, Márkus Tibor s-a dedicat popularizarii jazzului in Ungaria. Din 2000 preda metodica si pian la Conservatorul Liszt Ferenc, catedra de jazz. Alaturi de formatia sa, Equinox Jazzquartet, a editat pana in prezent patru CD-uri cu compozitii proprii, concertand alaturi de nume mari ale jazzului maghiar si international. Din 2005 este Presedinte al Federatiei de Jazz din Ungaria.

Unul dintre cei mai valorosi saxofonisti maghiari ai momentului, Csepregi Gyula a predat la Conservatorul Liszt Ferenc, catedra de jazz si a facut parte din Orchestra Maghiara Radio si din grupul Stúdió 11, al carui solist a fost. Se bucura de renume international si datorita premiilor la Festivalul de la Haga, premiul Radio din Finlanda sau premiul pentru „cel mai bun solist” obtinut la Festivalul EBU. A activat si ca membru al formatiei internationale "All Stars" alaturi de chitaristul Mike Stern, Dave Samuels, vibrafon, pianistul Russel Ferrante si Alex Acuna, tobe.

Bágyi Balázs a absolvit Conservatorul Liszt Ferenc, catedra de jazz si este recunoscut in jazzul maghiar si international prin compozitiile sale de muzica pentru teatru, mainstream jazz si world music. Intre 1998-2003 a facut parte din Whiteful Jazz Quartet. A concertat alaturi de William Parker, Hamid Drake si Rob Brown, Eldad Tarmu, Chuck Jennings, Arthur Kell, Geoff Warren, Marcello Sebastiani si Pedro Negrescu.