Tramvai supra-aglomerat
Foto: ICR

Institutul Cultural Roman din Varsovia prezinta la Gdańsk, loc simbolic al miscarii antitotalitare, chiar in Centrul „Solidaritatea”, infiintat pentru a conserva memoria legendarului sindicat polonez, o expozitie-document despre dezastrul generalizat al ultimilor ani de guvernare comunista in Romania – „Fotografii interzise si imagini personale. Viata de zi cu zi sub Nicolae Ceausescu”, a arhitectului si fotografului Andrei Pandele.

Fotografiile lui Andrei Pandele raman probabil suportul cel mai mai expresiv si precis ce reda nebunia ultimilor ani ai regimului lui Nicolae Ceausescu, eprezinta unul dintre cele mai zguduitoare documente ale existentei obisnuite in faza terminala a comunismului romanesc. Cele 28 de fotografii selectate de curatorul expozitiei, Witold Krassowski, expun in detaliu absurdul si umilinta unei existente mutilate de penurie, violenta arbitrara a devastarilor urbanistice, dezagregarea comunitatii prin abrutizare, ignoranta si frica.

Ultima coada la zahar
Foto: ICR
Fotografiate clandestin in anii ’70 si ’80 cu riscul celor mai severe pedepse, aceste imagini ale abandonului si decadentei explica, intr-un mod direct, natura inumana a comunismului, sugerand insa, in subtext, si dificilul drum parcurs de la Romania lui Nicolae Ceausescu la Romania europeana.

Vernisajul expozitiei „Fotografii interzise si imagini personale. Viata de zi cu zi sub Nicolae Ceausescu”, al doilea eveniment al programului ICR-Varsovia „Libertatea la 20 de ani” dedicat aniversarii Revolutiei din 1989, va avea loc marti, 24 martie, in prezenta autorului fotografiilor, Andrei Pandele, si sub patronajul primarului orasului Gdańsk, Paweł Adamowicz.

La Centrul „Solidaritatea” din Gdańsk , expozitia va fi deschisa pana in data de 3 mai. In luna noiembrie, ea va fi reluata intr-o forma extinsa la Varsovia, la Casa Intalnirilor cu Istoria, una dintre cele mai active institutii de recuperare a memoriei secolului XX din Polonia, informeaza ICR.