Sub semnul martisorului, Opera Nationala Bucuresti (ONB) pregateste in luna martie mai multe evenimente speciale, premiere, artisti-invitati, expozitii, pentru publicul sau. Premiera baletului „FEMEI” deschide seria acestor evenimente chiar pe 1 martie, de la ora 18.30, informeaza ONB.

"Femei" este un spectacol de balet, al carui libret este realizat dupa lucrari ale lui Anton Pavlovici Cehov, in conceptia lui Gheorghe Iancu, cel care semneaza regia si coregrafia acestei productii.

Stabilit în Italia de aproape 30 de ani, Gheorghe Iancu are o bogata cariera de balerin si coregraf, care cuprinde peste douazeci de stagiuni la Teatro alla Scala (Milano) si colaborari cu prestigioase companii de balet din întreaga lume. Gheorghe Iancu a creat coregrafia originala pentru „Femei” în anul 2002, pentru Teatrul Maggio Musicale Fiorentino (Florenta), fiind distins cu premiul “Danza & Danza” pentru aceasta creatie coregrafica.

Decorurile si costumele îi apartin Luisei Spinatelli (Italia), care a creat scenografia a numeroase spectacole de opera si balet, pe scene precum Teatro alla Scala (Milano), Arenele din Verona sau Opera Garnier – Paris. Luisa Spinatelli a colaborat cu Gheorghe Iancu si pentru realizarea uneia dintre cele mai noi productii de balet a Operei Nationale Bucuresti, „Lacul lebedelor”, creatia sa scenografica bucurându-se de aprecierea criticii si a publicului bucurestean.

Coloana sonora a baletului „Femei” este alcatuita din lucrari semnate de compozitorii Serghei Rahmaninov, Dmitri Sostakovici, Igor Stravinski, Paul Hindemith si din cântece populare rusesti. Maestru de sunet este Alexandru Istrate, iar regia de lumini a spectacolului este realizata de Cornel Vladu.

Distributia spectacolului reuneste balerini de valoare ai scenei bucurestene. Artistii care vor evolua în cadrul premierei din 1 martie si a celei de-a doua reprezentatii, din 4 martie sunt: Adela Craciun (Masa), Gigel Ungureanu (Amantul), Alin Gheorghiu (Sotul), Bianca Fota (Sofia), Laura Blica –Toader (Varvara), Silviu Tanase (Feodor), Valentin Stoica (Alexei), Marina Grecu (Fetita Masei). În spectacolul din data de 7 martie, rolul Masei va fi interpretat de prim-solista Operei bucurestene Corina Dumitrescu, informeaza ONB.

Coregraful Gheorghe Iancu s-a nascut la Bucuresti si s-a format profesional la scoala de coregrafie romaneasca sub indrumarea unor maestri ai dansului, precum Constantin Marinescu si Miriam Raducanu. S-a perfectionat cu maestrul Semionov de la Teatrul Bolsoi din Moscova si cu maestrul Omrihin de la Teatrul Kirov (actualmente Mariinsky) din Sant Petersburg.

Gheorghe Iancu a debutat la 18 ani (stagiunea 1976–1977), în Lacul lebedelor, Floarea de piatra, Giselle si Don Quijote. A dansat alaturi de cele mai mari balerine ale scenei românesti: Ileana Iliescu, Magdalena Popa, Elena Dacian, Cristina Hamel, Aura Rotaru, Alexa Mezincescu; tot în stagiunea 1976–1977, a realizat mai multe productii de dans modern împreuna cu Miriam Raducanu, la Teatrul Tandarica si la Teatrul National.

Intâlnirea cu Carla Fracci ii aduce lui Gheorghe Iancu consacrearea in fata publicului italian. Împreuna au stabilit o legatura artistica importanta, dansând în majoritatea teatrelor italiene si internationale precum Teatrul Scala din Milano, Covent Garden din Londra, Teatrul Bolsoi din Moscova, Opera din Berlin, Opera din Roma, Teatrul La Fenice din Venetia, Arena din Verona, San Carlo din Napoli, Teatrul Colon din Buenos Aires, Opera din Monte Carlo, Opera din Rio de Janeiro, Teatrul Massimo din Palermo, dar si în cadrul Festivalului de la Spoletto, precum si la Paris, Tokio, Osaka.

A colaborat cu companii de balet ale unor teatre de prestigiu precum Hamburg Ballet al lui John Neumeier, Baletul din Stoccarda, Baletul din Berlin si din Munchen. A dansat împreuna cu Eva Evdokimova, Marcia Hydée, Monique Loudières, Birgitte Keil, Lynn Charles, Luciana Savignano, Oriella Dorella, Donna Wood.

Gheorghe Iancu are un repertori vast, care include interpretari diverse, de la cele clasice la cele moderne, si a colaborat cu cei mai prestigiosi coregrafi din lume. A dansat peste patru sute de spectacole Giselle, în diferite versiuni.

A realizat numeroase coregrafii care i-au adus faima si premii. Printre acestea se remarca Riccardo III (în care a interpretat rolul titular si cu care a câstigat premiul Danza & Danza pentru cea mai buna noutate a anului 1995), Synthesis (spectacol inspirat si dedicat lui Oscar Schlemmer si lui Bauhaus), Le tre sorelle de Anton Cehov, La storia di una Gabbianella e del Gatto che le insegnò a volare de Luis Sepùlveda si Il piccolo principe – coregrafii create pentru Giorgio Strehler si reprezentate la Teatrul Mic din Milano.