Lizoanca la 11 ani este povestea cutremuratoare a unei fetite care a umplut un sat întreg de sifilis. Autoarea cartii, scriitoarea Doina Rusti a pornit de la un fapt real care a facut valva in toamna anului 2007, dar pe care l-a dezvoltat, creand persoanje imaginare, pentru a realiza o opera de fictiune si a incerca sa vada in profunzime motivele pentru care exista astfel de aberatii.

„Ii spusesera Lizoanca, de-a dracu’ ce era. I-ar fi putut zice Eliza, Eli ori Lizica. Dar nu i s-ar fi potrivit. Pe cand Lizoanca era ca o manusa: o arata ursuza si greu de clintit.”, scrie autoarea in romanul aparut de curand la editura Trei.

Doina Rusti vorbeste pentru editura Trei despre ultimul sau roman Lizoanca la 11 ani .

Editura:Cine este Lizoanca?

DOINA RUSTI: Lizoanca este un copil de 11 ani, aprig si inteligent, care isi apara identitatea intr-o zona de existenta, cu totul scapata de sub rigoarea legilor morale. Ziarele au numit-o prostituata care a umplut satul de sifilis. Parintii au afurisit-o, autoritatile statului s-au dezis de ea", este.

Editura:Pe cine ar interesa un roman despre o fetita abuzata?

D.R: Eu cred ca nu este doar atat. In general, cand se vorbeste despre astfel de cazuri, oamenii se intreaba de ce sau cum este posibil asa ceva? Romanul meu incearca sa raspunda la aceste intrebari, pentru ca dincolo de ceea ce i se intampla Lizoancai, se infiripeaza inca 13 foarte scurte naratiuni, care alcatuiesc povestea din subterana: reconstituirea cauzelor care stau la baza unei stari de fapt, o stare epidemica, manifestata cu aceeasi constanta in satele prapadite ori in Capitala.

Lizoanca nu este o fiinta izolata, ci traieste in mijlocul oamenilor. Are familie, rude si stramosi. Face parte dintr-un clan si dintr-o istorie.

Editura:Care este exact relatia dintre romanul tau si povestea fetitei din ziare, despre care s-a spus ca este vinovata pentru toate cazurile de sifilis din satul ei?

D.R: Eu am fictionalizat intamplarea reala. N-am scris un reportaj. N-am reluat povestea. Actiunea romanului meu se petrece intr-un sat din sud, la 25 de km de Bucuresti, iar Lizoanca trebuie vazuta in primul rand ca o plasmuire a varstei de 11 ani. Mai bine de jumatate din cele 200 de cazuri mediatizate anul trecut, ii vizeaza pe copiii aflati la aceasta varsta, pe care eu am resimtit-o vulnerabila, decisiva si purtatoare de mesaj. Tocmai de aceea romanul meu se numeste Lizoanca la 11 ani.