Primul câstigator al Bursei Societatii Enescu, oferita de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Royal Academy of Music (RAM), este pianistul Karim Said – student la prestigioasa institutie londoneza din 2007. Ca bursier Enescu, Karim va studia si include în repertoriul sau piese ale compozitorului român, iar ICR Londra îi va oferi prilejul unui recital în cadrul stagiunii Enescu precum si un program de cercetare în România.

Câstigatorul a fost selectat pe baza recomandarilor RAM pentru doi tineri talentati muzicieni: Karim Said (pian) si Marciana Buta (vioara). Juriul care a decis castigatorul a fost compus din urmatorii membri: Noel Malcolm - istoric si biograf al compozitorului George Enescu, Remus Azoitei - violonist si profesor RAM si director artistic al Societatii Enescu la Londra, Gabriela Massaci - Director ICR Londra si membru fondator al Societatii Enescu.

Anuntata public cu prilejul Galei Enescu la ICR Londra din 4 decembrie 2008, bursa este un program ICR de promovare a creatiei enesciene în Marea Britanie. Sunt eligibili studenti la RAM, indiferent de nationalitate, recomandati în urma unui riguros proces de evaluare coordonat de RAM - principala institutie britanica de studii universitare în domeniul muzical, cu o impresionanta reputatie în întreaga lume. Anual, RAM primeste 700 de studenti din 50 de tari, care desfasoara cariere internationale de succes dupa absolvire.

Câstigatorul Bursei Societatii Enescu pentru anul academic 2009/10, Karim Said va primi din partea ICR Londra 3.145 de lire sterline în sprijinul taxei de scolarizare la RAM, informeaza ICR.

Karim Said s-a nascut în 1988 în Amman, Iordania. Talentul sau exceptional a fost remarcat de prestigiosul pianist si dirijor Daniel Barenboim, care l-a sprijinit constant în dezvoltarea carierei sale. Activitatea sa muzicala l-a inspirat pe celebrul regizor Christopher Nupen sa realizeze documentarul numit Calatoria lui Karim (Karim’s Journey), filmat pe parcursul a sase ani. Documentarul a avut premiera mondiala la Barbican Centre din Londra în Mai 2008. (Detalii la: www.barbican.org.uk/music/event-detail.asp?ID=7373).

Cariera internationala a lui Karim este deja impresionanta si cuprinde o legatura de factura speciala cu România: la vârsta de 10 ani a câstigat la Bucuresti Premiul 1 la Competitia Internationala Pro Piano, moment de rascruce în viata sa, când a decis ca va deveni mare pianist.

Karim a câstigat pâna în prezent opt premii internationale: Premiul 1 si Star Prize la Pro Piano International Competition, Bucuresti, 1998; Premiul 2 la Gradus ad Parnassum International Competition, Kaunas, Lituania 2001; Premiul 3 la Beethoven Intercollegiate Piano Competition, Londra, UK 2002; Premiul 1 la Watford Festival, Watford, UK 2001; Premiul 3 la Three Rivers Young Musician of the Year, Rickmansworth, UK 2004; Premiul Special al Publicului si Premiul Juriului, Best Performance of a 20th Century Work, Weimar, Germania 2005.

Bursa Societatii Enescu urmareste sa încurajeze studentii RAM sa studieze si interpreteze creatia enesciana. Câstigatorii bursei devin automat membri ai Societatii Enescu la ICR Londra si vor sustine concerte în cadrul programelor Institutului, se arata in comunicatul ICR.