Una dintre cele mai cunoscute si mai indragite opere verdiene, „Nabucco”, va fi reprezentata duminica, 15 februarie, de la ora 18.30, pe scena Operei Nationale Bucuresti avand ca protagonisti doi artisti de renume international: soprana Georgina Lukacs (Abigaille), din Ungaria, si baritonul Alexandru Agache (rolul titular). Alaturi de acestia isi vor da concursul basul Sorin Draniceanu (Zaccaria), de asemenea invitat al ONB, si solistii Operei Nationale Bucuresti: Teodor Ilincai, Ecaterina Tutu, Marius Bolos, Liviu Indricau, Simona Neagu. Sub bagheta dirijorului Cornel Trailescu vor evolua si orchestra, corul si ansamblul de balet al ONB, informeaza institutia.

Soprana GEORGINA LUKACS (Ungaria) a devenit, de foarte tanara, un nume important al scenei lirice internationale. Si-a inceput studiile muzicale in Ungaria, fiind apoi admisa la Conservatorul “Ceaikovski” din Moscova.

Avea doar 20 de ani cand a debutat cu succes la Opera Maghiara de Stat, cantand rolul Leonorei din „Il Trovatore” (Giuseppe Verdi). La 22 de ani a interpretat la Budapesta unul dintre rolurile sale favorite, Tosca (din opera omonima a lui Giacomo Puccini), partitura pe care a cantat-o apoi pe toate scenele importante ale lumii, precum Deutsche Oper (Berlin) si Royal Opera House Covent Garden (Londra).

Repertoriul sau include multe dintre operele lui Verdi si Puccini. Pana in prezent, Georgina Lukacs a cantat pe scenele celor mai importante teatre lirice: Scala din Milano, Metropolitan Opera House (New York), Staatsoper din Viena si Hamburg, Royal Opera House Covent Garden (Londra), Deutsche Oper (Berlin), New National Theatre din Tokyo, Teatrul Bolsoi (Moscova).

Baritonul Alexandru Agache s-a nascut la Cluj, orasul in care si-a definitivat, de altfel, si studiile de specialitate, in anul 1979. Succesul international i-a adus renumitului artist oferte pe scenele din strainatate: Royal Opera House Covent Garden din Londra, Scala din Milano, Opera Nationala din Paris, Opera din München, Staatsoper din Viena.

Repertoriul sau include rolurile titulare din operele „Rigoletto”, „Nabucco”, „Simon Boccanegra”; Iago din „Otello”, Contele de Luna din „Il Trovatore”, Amonasro din „Aida”, de Giuseppe Verdi. A interpretat Barnaba din opera „La Gioconda” de Amilcare Ponchielli, Sharpless din „Madama Butterfly”, de Giacomo Puccini si Carlo Gérard in „Andrea Chénier”, de Umberto Giordano.

Absolvent al Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” (Cluj), basul SORIN DRANICEANU a fost invitat sa cante pe scene din Italia, Germania si Elvetia, intrepretand in special roluri din repertoriul liric italian: „Il Trovatore”, „Nabucco”, „Un ballo in maschera”, „Aida” (Giuseppe Verdi); „Turandot”, „La Boheme”, „Tosca” (Giacomo Puccini), „Il Barbiere di Siviglia” (Gioachino Rossini). In 1999 a obtinut locul III la Concursul international "Umberto Giordano" (Foggia, Italia), iar in 2000 a fost laureat al Concursului International de Canto “Maria Kraja” (Tirana, Albania).