Lansarea volumului Vremurile mai bune, roman aparut la sfirsitul anului trecut in colectia „Biblioteca Polirom”, va avea loc miercuri, 11 februarie. Evenimentul de lansare va avea loc in prezenta autorului, Christian Haller si se va desfasura la Clubul Taranului Roman.

Scriitorul elvetian Christian Haller este cunoscut cititorilor din Romania datorita romanului Muzica inghitita, tradus la Polirom in 2004.

„Vremurile mai bune reprezinta o istorie complementara aceleia din romanul Muzica inghitita, al carui principal personaj a fost mama. Acum este la rind tatal. Actiunea se petrece in Elvetia, in anii ’30, marcati de ascensiunea fascismului. Dar filonul romanesc exista si in aceasta carte, contrastind cu o existenta cotidiana de o cu totul alta coloratura, cu un sentiment existential dur, bine conturat si foarte stabil. Contrastul fata de primul roman se profileaza dintr-o alta perspectiva, una occidentala, atlantica, daca vreti”, declara scriitorul intr-un interviu acordat scriitoarei Rodica Binder.

Potrivit editurii Polirom, alaturi de Christian Haller, la eveniment vor mai participa poetul Ioan Es. Pop, si reprezentantii editurii Anca Baicoianu, redactor-sef, si Bogdan-Alexandru Stanescu, director editorial.

Traducatoarea cartii, scriitoarea Nora Iuga, nefiind in tara, a trimis special un text pentru acest eveniment: „Pentru Christian Haller, autobiografia e identificarea personajului «eu» cu personajul «timp». Timpul este factorul decisiv in opera lui Christian, el cosmetizeaza spatiul, mutilindu-l. [...] Cam asa il vad eu pe Christian Haller, cel departe vazator, cel care nu se impiedica de copaci, zicind ca face radiografia istoriei, ci vede cum se imputineaza padurea, de la un deceniu la altul, sub fierastraiele ultraperformante, pentru prosperitatea noilor firme, a noilor oameni.”

Christian Haller s-a nascut la 28 februarie 1943 la Brugg, Aargau. A absolvit Facultatea de Zoologie a Universitatii din Basel. A condus, vreme de opt ani, departamentul de studii sociale al Institutului Gottlieb Duttweiler din Zurich si a activat ca secretar literar la Teatrul Claque din Baden. Intre anii 1994 si 2000 a fost membru al Comisiei teatrale din Zurich. Desfasoara o sustinuta activitate jurnalistica la Aargauer Zeitung. A publicat romane (Strandgut, 1991; Der Brief ans Meer, 1995), piese de teatru (Gotterspiele, 1987; Leben, 1992), culegeri de povestiri (Die Halfte der Traume, 1980; Kopfuberland oder die Reise zu den Baumen, 1996), volume de poezii (Der Fernseher ist kein schlechter Priester, 1998), eseuri (Das Osterspiel von Muri, 1992). In prezent locuieste In Laufenburg, Elvetia.

Romanul Vremurile mai bune (2006), distins cu Aargau Literaturpreis, este al doilea volum al trilogiei prin care Christian Haller isi propune sa readuca in prezent „umbrele trecutului” personal, in confruntarea sa dureroasa cu framintarile „istoriei mari”, potrivit prezentarii Polirom.

Desi Romania nu este absenta nici in acest roman, fundalul pe care se desfasoara urmatorul capitol din aceasta saga de familie este o zona rurala din Elvetia postbelica. Aici, copiii se deprind treptat cu noul fel de viata, cel mai mic dintre acestia (alter ego-ul autorului) descoperindu-si, sub influenta conjugata a unchiului sau si a unui baiat ceva mai mare, o noua pasiune: arheologia. In interiorul familiei, insa, tensiunile cresc: tatal naratorului este indepartat de fratele si tatal sau de la conducerea fabricii si se asociaza cu un ins ambitios, dar fara scrupule, fondind o intreprindere asemanatoare, care se dovedeste a fi un succes si-i reda familiei bunastarea si demnitatea de odinioara, pina cind si noul partener de afaceri se dovedeste nedemn de incredere. In ciuda tradarilor profesionale, a dezamagirilor si greutatilor pe care le infatiseaza, Vremurile mai bune este o marturisire de credinta in valori universale ca onestitatea, perseverenta, solidaritatea si munca indirjita si o elegie discreta, dar emotionanta inchinata micilor bucurii ale vietii.

Evenimentul de lansare este organizat de Editura Polirom si Clubul Taranului Roman.