Muzeul de Arta Moderna din Varsovia verniseaza vineri, 6 februarie, expozitia retrospectiva "Ion Grigorescu", in prezenta artistului roman. Expozitia cuprinde lucrari din toate perioadele de creatie ale artistului, pe diferite suporturi fizice, provenite din colectii private din tara si strainatate.

Expozitia, care va ramane deschisa pana in 15 martie 2009, reprezinta o recunoastere a clasei internationale a unuia dintre cei mai inovativi artisti romani din ultimele decenii.

Potrivit ICR Varsovia, expozitia este realizata de curatoarea austriaca Kathrin Rhomberg si este rezultatul unui an de cercetare si pregatire, ambitia explicita a organizatorilor fiind aceea de a reconstitui personalitatea artistica a unuia dintre cei mai mari artisti conceptuali contemporani si de a fixa reputatia internationala a lui Ion Grigorescu.

Celebrele filme realizate de Ion Grigorescu in anii saptezeci, in conditii tehnice foarte modeste, au fost transpuse pe suport digital la Berlin, cu ajutorul tehnologiei de ultimul tip, si vor costitui, probabil, revelatia acestei restrospective.

Institutul Cultural Roman din Varsovia a fost implicat in pregatirea acestui eveniment inca de la sfarsitul anului 2008, asigurand transportul unei mari parti a artefactelor expuse, sejurul artistului si al curatoarei romance in Polonia, publicitatea expozitiei si urmand sa ofere tuturor invitaților un vin d’honneur cu ocazia vernisajului.