Dupa plecarea lui Aleksandr Soljenitsyn, Rusia nu mai are pe nimeni care sa pretinda la rolul de constiinta a natiunii, de autoritate morala. Intr-o tara unde bun national nu sunt nici scriitorii, nici oamenii de stiinta, ci o companie a gazelor naturale, nu este loc nici pentru idealuri, nici pentru eroi, scrie intr-un comentariu publicatia electronic Gazeta.ru.

Dupa revenirea lui in Rusia, in 1994, Aleksandr Isaevici Soljenitsyn a fost recunoscut drept classic in viata, era cautat de politicieni – de la presedinti, la guvernatori. In acelasi timp insa, in toti acesti ani, influenta lui asupra Rusiei eltiniene si, ulterior, putiniene, nu poate fi nici pe departe comparata cu efectul pe care l-au avut asupra URSS operele lui "O zi din viata lui Ivan Denisovici" sau "Arhipelagul GULAG".

Nici chiar Soljenitsyn, cu toata recunoasterea lui nationala si mondiala, cu creatiile si cu viata lui, nu a reusit sa devina o reala autoritate morala pentru natiunea rusa post-sovietica. De vina nu a fost Soljenitsyn, a carui sinceritate nu a fost pusa la indoiala nici de sustinatorii parerilor lui politice destul de controversate, nici de advarsarii lui convinsi – de vina este insasi natiunea rusa si conducatorii ei….

Soljenitsyn a plecat, lasand un mare gol moral, pustiu in care natiunea va trebui sa-si gaseasca vechile ei tinte calauzitoare, sa creeze oaze de moralitate si alte simboluri. Niciodata Soljenitsyn nu a tacut, nu a fost auzit si ascultat ca in ultimii ani ai vietii lui. Numai acest aspect reprezinta un diagnostic al Rusiei de astazi.

Medvedev: "Una din cele mai impunatoare personalitati ale secolului XX"

Multi politicieni rusi, de toate culorile si din toate taberele, vor veni sa-si ia ramas bun si sa participle la ceremonia de inhumare a marelui scriitor rus. Nu se stie insa nimic despre intentiile premierului Vladimir Putin, care marti urmeaza sa plece in China, si ale presedintelui Dmitri Medvedev, aflat in concediu, nu se stie nimic.

Aleksandr Soljenitsyn va fi inmormantat in partea centrala a vechiului cimitir de pe teritoriul manastirii Donskoi. “Acest loc de veci a fost ales de insusi Aleksandr Isaevici. Acum cinci ani, ca raspuns la cererea sa, Patriarhul Aleksei al II-lea a binecuvantat locul”, a anuntat purtatorul de cuvant al Patriahiei de la Moscova, Nikolai Balasov.

Rusii isi vor lua marti ramas bun. Aflat in vacanta, Medvedev a transmis familiei scriitorului condoleantele sale. Presedintele l-a numit pe Soljenitsyn “un mare om, una din cele mai impunatoare personalitati ale secolului XX”. “Plecarea lui reprezinta o pierdere incomensurabila pentru Rusia si pentru intreaga lume”, se spune in telegrama trimisa de Medvedev rudelor si apropiatilor scriitorului.

“Impartasesc din tot sufletul durerea care s-a abatut asupra familiei dumneavoastra si va rog sa primiti condoleantele mele…. Suntem mandrii ca Aleksandr Isaevici a fost compatriotul si contemporanul nostru. Va ramane in memoria noastra ca un om puternic si curajos, cu o uriasa demnitate si forta interioara”, a scris, la randul sau, premierul Vladimir Putin, in mesajul sau.