La Premiile Pulitzer de anul acesta, premiul pentru cel mai bun roman i-a revenit americanului de origine dominicana Junot Diaz, pentru The Brief Wondrous Life of Oscar Wao (editat de Riverhead Books), carte ce va aparea in traducere la Polirom, pina la sfirsitul acestui an. The Brief Wondrous Life of Oscar Wao este romanul de debut al americanului de origine dominicana Junot Diaz, pe care criticii de la prestigiosul The New Yorker l-au plasat in cercul select al celor mai buni 20 de scriitori din secolul XXI .

Romanul lui Junot Diaz, considerat de criticii de la The New York Times un soi de mixaj intre „Mario Vargas Llosa, «Star Trek», David Foster Wallace si Kanye West”, i-a invins la aceasta categorie pe: Denis Johnson cu Tree of Smoke (carte recompensata, la sfirsitul anului trecut, cu National Book Award, in curs de traducere la Polirom) si Lore Segal cu Shakespeare’s Kitchen, informeaza editura Polirom.

„Ma bucur de fiecare data cind unui autor tradus in colectia «Biblioteca Polirom» i se decerneaza un premiu, dar bucuria este cu atit mai mare atunci cind este recompensat un autor necunoscut, pe care noi am avut curajul sa mizam”, a declarat Bogdan-Alexandru Stanescu, coordonatorul colectiei „Biblioteca Polirom”.

Junot Diaz, se alatura, in colectia „Biblioteca Polirom”, unei liste impresionante de scriitori recompensati de-a lungul timpului cu Premiul Pulizer pentru roman: Ernest Hemingway, William Faulkner, Saul Bellow, Norman Mailer, John Steinbeck, Michael Cunningham, Philip Roth, John Kennedy Toole, John Cheever.

The Brief Wondrous Life of Oscar Wao, considerata de publicatia Time ca „una dintre cele mai bune 10 carti aparute in 2007”, a fost recompensata si cu National Book Critics Circle Award. In septembrie 2007, Miramax a cumparat drepturile de ecranizare a cartii.